STANOVNICI PRESTRAŠENO GLEDALI DRAMU NA NEBU: Piloti letjeli prenisko pa izazvali incident, cijelo mjesto ostalo je bez struje...

Istražitelji koji su odmah otvorili istragu, nazvali su događaj "rijetkim incidentom", a stanovnici sela rekli su kako ih je prelet prestrašio.

  • Svijet

  • 19. Feb. 2021  19. Feb. 2021

  • 1

Dva francuska vojna aviona ostavila su jedno selo na jugu Francuske bez struje nakon što su, zato što su letjeli prenisko, prerezali električne vodove. 

Do incidenta je, kako javlja BBC, došlo u srijedu poslije podne u selu Le Castellet nedaleko od gradića Manosque. Dva aviona Dassault Rafale uzletjela su iz obližnje zračne baze te počela provoditi predviđen trening niskog leta.  

Istražitelji koji su odmah otvorili istragu, nazvali su događaj "rijetkim incidentom", a stanovnici sela rekli su kako ih je prelet prestrašio. 

- Letjeli su jako nisko i stvorili veliku pometnju. Prvo sam začuo jedan pa pogledao u zrak i ugledao drugi avion. Bili su tako nisko da sam pomislio da lete ispod električnih vodova - rekao je novinarima Benoît Gouin, gradonačelnik koji se zatekao u automobilu u vrijeme incidenta. 

Nastavio je cestom te uočio prerezane kablove koji su visjeli preko ceste. Odmah je pozvao dežurne službe i kompaniju koja se bavi elektrosnabdijevanjem tog kraja. Pad kablova uzrokovao je manji požar koji je brzo stavljen pod kontrolu. Selo je trenutno ostalo bez električne energije, a nestanak je potrajao satima, dok je iz sigurnosnih razloga dulje vrijeme bila blokirana i saobraćajnica. 

- Nije bilo žrtava. Incident je uzrokovao prinudno slijetanje koje je pilot sigurno izveo u zračnoj bazi - izjavili su francuski vojni dužnosnici. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...