BIVŠI NAČELNIK OPĆINE CENTAR NEDŽAD AJNADŽIĆ OBJASNIO SITUACIJU: "Mandić nije ispunio obećanja, ostavio sam mu u budžetu 26 miliona KM" (VIDEO)

"Referendum je jedino važno pitanje. Ono što je bitno, a vidim da se to po političkom prostoru ‘valjalo’, jeste da je procedura provedena u skladu sa zakonskim rješenjima. Referendum je moguć i on se primjenjuje", kazao je Ajnadžić

  • Politika

  • 02. Okt. 2023  

  • 0

Za ovaj mjesec najavljen je referendum o opozivu načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića.

Prvobitno je referendum bio zakazan za 17. septembar, no kako je ranije kazao šef Kluba vijećnika Naroda i pravde u Općinskom vijeću Centar Hidajet Porić, kašnjenje u njegovom provođenju produkt je opstrukcija aktuelnog općinskog načelnika.

Mandić je u jutrošnjem gostovanju kazao da opstrukcije koje mu se stavljaju na teret nisu istinite i da, kako stvari stoje, referenduma neće biti ni u oktobru. Inače, razlozi za opoziv Mandića su, kako je ranije rečeno, loša saradnja načelnika s općinskim vijećem, kašnjenje u implementaciji kapitalnih projekata, netransparentnost, neodgovornost, nerad.

Bivši načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić izjavio je za televiziju Hayat da ne prati više toliko političku situaciju u Općini Centar, jer mu je u fokusu posao u privatnom sektoru.

"Nastupam samo za ono što mislim da trebam. Želim apostrofirati da ne želim davati ocjene Mandiću. Aktuelni načelnik opstruira sve aktivnosti koje su vezane za provođenje procedure, prije svega tendera sa kojim trebaju da se nabave glasački listići i sve ostalo", kazao je Ajnadžić.

Istakao je kako ne krije da i dalje ima komunikaciju da većinom službenika i namještenika u Općini Centar.

"Referendum je jedino važno pitanje. Ono što je bitno, a vidim da se to po političkom prostoru ‘valjalo’, jeste da je procedura provedena u skladu sa zakonskim rješenjima. Referendum je moguć i on se primjenjuje. Očito je Vijeće procijenilo da treba pokrenuti inicijativu. Oni su imali sasvim dovoljno glasova. Najmanje je 11 vijećnika trebalo potpisati i ona je trebala doći na Općinsko vijeće. Referendum je najdemokratskiji alat na prostoru lokalne zajednice, ali i države", kazao je Ajnadžić.

Ajnadžić navodi kako je Mandić jutros spomenuo neku komisiju koja je ad hoc.

"On zamjera, jer kaže da je komisiju formiralo Općinsko vijeće, ali to je komisija za formiranje referenduma. Ona legitimno u odnosu na odluku treba da provede tu vrstu procedure, ali joj treba podloga u finansijskom smislu. To se stopira onog momenta kada komisija privede kraju, ali Mandić utječe na svoje službe koje moraju suportirati komisiju u doveđenju odluka do kraja. To treba da rade državni službenici, i u tom smislu moguće je da Mandić može opstruirati ono što je krucijalno važno za provođene odluka Općinskog vijeća. Ne vjerujem da će doći do ponovnog odgađanja termina za referendum, ali ovakav odnos i politička zavrzlama u najmoćnijoj općini u državi nije bila od rata pa do danas. To je loše za građane, ali i za načelnika", izjavio je Ajnadžić.

Navodi i kako tajming za opoziv načelnika nije dobar, te da će neko platiti političku cijenu.

"Ko će platiti tu cijenu? Partneri Trojke. Niti je Mandić ispunio velika obećanja koja je dao, a također u procesu aktivnosti koje provodi je evidentno da Mandić ignoriše Općinsko vijeće i ima nelogičan stav prema općinskim vijećnicima. Prije svega ne odgovara na pitanja, a to je njegova obaveza. Druga stvar jeste da ne prisustvuje sjednicama, izuzev u mjeri u kojoj on procijeni da treba. Znam i svi vijećnici znaju da sam se ja trudio da sve vrijeme budem tu i uvijek sam bio na raspologanju", naveo je Ajnadžić.

Dodao je kako je Mandić formirao ad hoc tim u kome su ulogu igrali oni koji su bliski sa ‘Sky aplikacijom’.

"Bila je tu bivša ministrica Brčić i sadašnja sekretarka Adelina Džanković. Imali su zadatak da to sve pregledaju i da naprave koncepciju, te da prijave Tužilaštvu. Tri godine čekam da me neko pita šta je sa tim. Želim da utvrdim da su sve procedure provedene isključivo po zakonu. Stojim iza svake odluke koju sam donio. Ja sam Mandiću u primopredaji 2020. godine ostavio na računu 26 miliona KM da može započeti nove projekte. Da li je uradio i jedan?", postavlja pitanje Ajnadžić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...