U SARAJEVSKOJ GALERIJI ROMAN PETROVIĆ: Uskoro otvorenje izložbe "Oteta zemlja" slikara Džeke Hodžića (FOTO)

Djela spadaju u domen angažovane umjetnosti, budući da autor ovim ciklusom snažno i direktno reaguje kako na ranije tako i na trenutne društveno-političke okolnosti u svijetu, te sagledava i kritički propituje njihove posljedice.

  • Kultura

  • 28. Mar. 2024  

  • 0

U Sarajevu će 4. aprila 2024. godine u 11:55 sati u Galeriji "Roman Petrović" (Maršala Tita 54) biti upriličeno otvorenje izložbe "Oteta zemlja" akademskog slikara Džeke Hodžića.

Na izložbi će biti predstavljeno oko 30 radova novonastalog ciklusa, u tehnici ulja na platnu ili kartonu, zatim kolažu i asemblažu, te jedan skulptorski objekat. Zastupljeni radovi predstavljaju Hodžićevu interpretaciju historijskih dešavanja u širem vremenskom rasponu od koloniziranja Amerika, Australije, Afrike, Indije, kao i stradanja za vrijeme totalitarnih režima, do najrecentnijih ratnih dešavanja u Ukrajini i Gazi.

Foto: FB

Faruk Dizdarević, književnik i historičar kulture, o Hodžićevom novom ciklusu između ostalog je napisao:

"Sa obiljem simbolike i izuzetnim likovno-pripovijednim okvirom autor simbolično/ metaforično osvjetljava neke puteve zločina kroz ljudsku historiju. (...) Sam naslov ovoga ciklusa je svojevrsni rezime (tih) tamnih stranica ljudske istorije. Ova događanja su koliko iskonska toliko i aktuelna, koliko implicitna toliko su i eksplicitna. Hodžićevo djelo ostavlja ta pitanja otvorenim. U isti mah poziva da ona budu propitana, razmatrana i razotkrivena u cijeloj njihovoj složenosti." 

Djela spadaju u domen angažovane umjetnosti, budući da autor ovim ciklusom snažno i direktno reaguje kako na ranije tako i na trenutne društveno-političke okolnosti u svijetu, te sagledava i kritički propituje njihove posljedice.

U vlastitom osvrtu povodom ove izložbe Džeko Hodžić obrazlaže svoje motive za pripremu ciklusa simboličnog naziva "Oteta zemlja". Prisjećajući se ličnih iskustava i poistovjećujući patnju vlastitog naroda s patnjom mnogih koji su je kroz povijest, ili je danas proživljavaju, umjetnik je osjetio potrebu da osjećanja gnjeva i nemoći, akumulirana uslijed silnih nepravednih pojava u svijetu iskaže na polju likovnosti, vjerujući da će publika u njegovom djelu prepoznati univerzalne vrijednosti kojima teži.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...