SRAMNO IZVJEŠTAVANJE VUČIĆ(EVIĆ)EVOG TABLOIDA O NESTALOJ DJEVOJČICI DANKI: Huškali snimatelja da udari njenog ujaka

Prvog dana nestanka dvogodišnje djevojčica za trenutak smo pomislili da ovu priču mediji neće zloupotrijebiti. Ali, već jučer sve je bilo po starom, a novinarski kodeks kršio se iz minuta u minut i dalje se krši. Ipak, jedna medijska kuća ovoga puta prešla je svaku granicu.

  • Regija

  • 28. Mar. 2024  28. Mar. 2024

  • 1

Tu gdje je drugim novinarskim ekipama bio zabranjen prilaz, ekipi TV Informera bio je očito dozvoljen.

Tik do kuće u kojoj živi ujak nestale djevojčice. Kada se i lično pojavljuje, novinarka Jelena Rafailović uživo je u programu, prenosi N1.

Informer: "A vi ste ko?"

Ujak: "Ja sam Dankin ujak, ovdje živim, nemate potrebe ovdje da stojite niti bilo šta."

Informer: "Dobro, ne snimamo vam kuću."

Ujak: "Ne pomjerite li se odmah, zovem patrolu."

Informer: "Ne snimamo vam kuću, možemo na ulici, mi sad imamo ovdje problem, samo da objasnim gledaocima, ovo je ujak Dankin... On ne želi da mi stojimo ovdje na ulici i da snimamo. Izvinite, iz najbolje namjere smo ovdje."

Ujak:" Ne interesuje me, ovdje nemate potrebe da stojite."

Žena: "A što dolazite ovdje, što ne idete u njihov stan?"

Informer: "Da vas pitamo kako da vam pomognemo, gospođo."

I ovdje ton nestaje, jer ovako izgleda snimak koji je Informer postavio naknadno. Uživo se čulo nešto drugo.

„Udari ga Rafa, udari ga… To će da bude dobro za šer, sad ga Rafa zabode vidjet ćeš“, čulo se iz režije.

Dobro je za šer da snimatelj udari rođaka nestale djevojčice - da, to se čulo.

„To mi više zvuči na instrukciju koju dajete nekom učesniku rijaliti programa. Da, to jeste ono što publika voli i na šta će da klikće, ali da li je to ono zbog čega vi postojite kao mediji? Eto, to je dobro pitanje na koje bi možda mogao da nam odgovori Informer koji i ne priznaje Etički kodeks novinara Srbije, nažalost“, kaže Ana Martinoli iz Saveta za štampu.

U nepriznavanju i nepoštovanju novinarskog kodeksa Informer nije usamljen - samo jučerašnji naslovi u tabloidima o tome najbolje svjedoče. Od potpunog ugrožavanja tuđe privatnosti do plasiranja netačnih informacija - koje je morao da demantuje i MUP.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na medije da ne objavljuju neprovjerene i netačne informacije, jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se djevojčica što prije pronađe. Bezbjednost i pronalazak djevojčice je apsolutni prioritet koji je iznad svih drugih interesa“, saopšteno je iz MUP-a.

Osim, ako kao mediji ne procijenite da je nestanak dvogodišnjeg djeteta idealna prilika da na tuđoj muci, senazacionalizmu i uznemirenju javnosti tu istu javnost pridobijete.

„Nažalost, čini mi se da svaki sljedeći ovakav događaj dodatno pomjeri granicu. U ovim situacijama važno je prije svega zaštititi privatnost i identit onih ljudi koji su ugroženi u tom procesu, a onda i zaštititi javnost od svoh onih informacija i sadržaja koji mogu da je uznemire“, dodaje Martinoli.

A onda i razdvojiti činjenice od utiska, ne razgovarati s ljudima koji su u stanju emotivnog šoka, te poštovati kodeks, ako ne novinarski, a ono onaj ljudski.

„Kad ne znaš šta kaže kodeks, kad ne znaš šta ti je činiti, ti zamisli da je nestalo tvoje dijete. I da je nestalo tvoje dijete, da li bi ti sada išao okolo i pričao s novinarima?“, kaže novinarka Tamara Skrozza.

Vlasnik omiljenog medija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je Dragan J. Vučićević. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...