PALJBA NA KRIM / UKRAJINCI IZVELI JEDAN OD NAJUSPJEŠNIJIH NAPADA: "Pogledajte šta smo im sve uništili!" (VIDEO/FOTO)

U svakom slučaju, ako se ova informacija pokaže tačnom, gubitak S-400 sistema, ili njegovih ključnih dijelova, svakako predstavlja znatan udarac za ruske snage na Krimu, budući da se radi o vrlo rijetkom oružju, nužnom za zaštitu strateški važnih objekata.

  • Evropa

  • 17. Apr. 2024  17. Apr. 2024

  • 1

Ukrajinske snahe su u noći 17. aprila ponovo napale okupirani poluotok Krim, a meta im je, sudeći po video snimkama koje kruže društvenim mrežama, bila ruska zračna baza Džankoj.

Navodno su i satelitske snimke potvrdile da je došlo do više eksplozija u zračnoj bazi.

Kako javlja Defence Blog, vjeruje se da je napad izvršen američkim projektilima ATACMS (nije jasno je li riječ o varijanti s kasetnim punjenjem ili onoj s jedinstvenom bojnom glavom za koju nije sigurno jesu li je Amerikanci opće dostavili Kijevu), a navodno je učinak bio vrlo razoran po ruske snage.

Naime, Defence Blog navodi da je nanesena šteta na više ruskih sustava protuzračne odbrane, među kojima je i nekoliko uništenih lansera i radar sustava S-400. Riječ je o vjerojatno najmodernijem ruskom PZO sistemu, koji ima domet više stotina kilometara (ovisno o tipu projektila koji se koriste), a koji služi za zaštitu neba od krstarećih i balističkih projektila, borbenih aviona i većih bespilotnih letjelica. Smatra se da kompletna bitnica S-400 košta i do 800 miliona dolara, iako se za izvornu varijantu navodi nešto niža cifra od 625 miliona dolara.

Nakon napada s lista mjesta počele su curiti i fotografije prema kojima se čini da su neke komponente sistema S-400 doista uništene - naravno, pod pretpostavkom da se doista radi o autentičnim snimkama.

Savjetnik ukrajinskog ministra odbrane Anton Geraščenko na Twitteru je objavio da su uništena 3 lansera sistema S-400, radar sistema S-400, dva lansera sistema S-300, skladište municije.

U svakom slučaju, ako se ova informacija pokaže tačnom, gubitak S-400 sistema, ili njegovih ključnih dijelova, svakako predstavlja znatan udarac za ruske snage na Krimu, budući da se radi o vrlo rijetkom oružju, nužnom za zaštitu strateški važnih objekata.

Zračna baza Džankoj već je i ranije bila metom ukrajinskih napada, što je logično s obzirom na niz borbenih aviona koji je koriste kao ishodište svojih djelovanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...