MUP U SUSJEDSTVU OTKLONIO DILEME: Nijednom građaninu nije uskraćeno biračko pravo zbog osobne iskaznice

Od zatvaranja Registra birača (6. aprila 2024.) ukupno je zaprimljen 28.341 zahtjev za izdavanje osobne iskaznice.

  • Regija

  • 17. Apr. 2024  

  • 0

Nijednom građaninu koji je na biralištu želio iskoristiti svoje biračko pravo nije to pravo uskraćeno iz razloga što nije posjedovao valjanu osobnu iskaznicu, osim što su se morali obratiti nadležnim uredima radi izdavanja odgovarajućih potvrda o glasanju, poručili su iz MUP-a.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) iz svojih evidencija kroz automatsku razmjenu podataka dostavlja Ministarstvu pravosuđa i uprave, kao tijelu nadležnom za vođenje Registra birača sukladno Zakonu o registru birača za punoljetne hrvatske državljane s prebivalištem u RH, podatak imaju li ti građani evidentiranu važeću osobnu iskaznicu.

Nadalje, odredbom članka 1. Zakona o osobnoj iskaznici propisano je da se njome dokazuje prebivalište u RH, a odredbom članka 5. istoga Zakona da je u roku od 15 dana od dana promjene prebivališta potrebno podnijeti zahtjev za zamjenu osobne iskaznice. Ukoliko hrvatski državljani ne podnesu zahtjev za zamjenu osobne iskaznice u zakonskom roku, po isteku tog roka u službenim evidencijama automatski se mijenja status osobne iskaznice u nevažeća, iako ju građanin ima u posjedu te se prema datumu isteka ista doima kao važeća, kaže se u priopćenju.

Nevažeću osobnu imaju 1194 osobe

U cijeloj Republici Hrvatskoj imaju 1194 punoljetne osobe kojima je osobna iskaznica nevažeća iz navedenog razloga, od toga 581 na području Grada Zagreba. Vjerujemo da dio slučajeva ulazi u ovu grupu nevažećih osobnih iskaznica, navode iz MUP-a.

Naglašavaju kako je za vrijeme trajanja epidemije bolesti covid-19, kako bi se građanima izašlo u susret, produžen rok važenja osobnih iskaznica, a s popuštanjem epidemije građane se višekratno putem medija i na drugi odgovarajući način pozivalo da zamijene svoje istekle osobne iskaznice kako bi izbjegli gužve koje će zbog zamjene nastati nakon proglašenja prestanka epidemije.

Od zatvaranja Registra birača (6. aprila 2024.) ukupno je zaprimljen 28.341 zahtjev za izdavanje osobne iskaznice, od toga 23.691 za punoljetne hrvatske državljane. Od tog broja 1251 osobna iskaznica je uručena te su iste važeće, ali nisu bile na dan zatvaranja Registra birača, navodi se, između ostaloga, u saopćenju MUP-a, prenosi Index.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...