TEŽAK UDARAC HDZ-u i PLENKOVIĆU: Milanoviću se otvorila vrata da bude novi premijer Hrvatske

Ta tri politička subjekta imaju zajedno ukupno 33 zastupnička mandata. Sa SDP-ovih 44, to je dovoljno za formiranje nove vlade- bez HDZ-a.

  • Regija

  • 17. Apr. 2024  17. Apr. 2024

  • 0

Domovinski pokret, Most i Možemo mogli bi biti "kingmakeri" nove vlasti u Hrvatskoj. Ujedinjeni protiv HDZ-a i Andreja Plenkovića, oni bi sa Rijekama pravde SDP-a i Zorana Milanovića mogli napraviti dogovor, piše portal Politički.ba. 

Kakav bi on bio, to sada niko ne zna. 

Ali je poznato da su nenaklonjeni aktuelnom premijeru Hrvatske i HDZ-u. 

Iako je desničarski DP osvojio tri mandata manje, prema izlaznim anketama, nego prije četiri godine, u izbornom štabu ove stranke proslavili su objavu projekcija rezultata koja im je dala 13 mjesta. 

U ideološki srodnom Mostu se također slavilo. Stranka je, s partnerima, dobila - opet prema izbornim projekcijama - dobila 9 mandata. Isto je projicirano i za ljevičarski pokret Možemo. 

Ta tri politička subjekta imaju zajedno ukupno 33 zastupnička mandata. Sa SDP-ovih 44, to je dovoljno za formiranje nove vlade- bez HDZ-a.

Za očekivati je da IDS sa svoja dva zastupnika podrži takav dogovor, a i većina od osam manjinskih zastupnika. 

To bi bio model koji Zoranu Milanoviću daje premijerski mandat.

HDZ nije bez aduta, ali je njihov koalicioni kapacitet manji.  Uz tri zastupnika iz dijaspore, koji su najčešće dolazili upravo iz ove partije, te manjina, Plenković jedino može računati na "spavače" u DP-u ili čak i Mostu, kako bi s njima došao do 76 ruku u Saboru.  Sigurno je da sada slijede mukotrpni i dugi pregovori o formiranju nove vlade. Sve opcije su na stolu i sve je moguće..., piše portal Politički.ba. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...