RAMIZ SALKIĆ PORUČUJE: "Izvještaj o Srebrenici dokaz da institucije RS kontinuirano rade na negiranju genocida"

Smatra da je Srbija ovdje pokrovitelj aktivnosti koje provodi Milorad Dodk i da ima interes za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

  • Politika

  • 19. Apr. 2024  19. Apr. 2024

  • 2

Član Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić smatra da je jučerašnje razmatranje izvještaja u toj skupštini, vezanog za Srebrenicu, dokaz da institucije RS kontinuirano negiranju da je u Srebrenici počinjen genocid i veličaju ratne zločince, prenosi Fena.

“Sramno je i neprihvatljivo da institucije stoje iza negiranja genocida, čime podstiču provođenje završne faze genocida. I na neki način, vlasti u ovom entitetu drže zarobljene građane srpske nacionalnosti pod kišobranom kolektivne odgovornosti umjesto upravo da ih povedu u pravcu katarze i svođenja odgovornosti na personalnu ravan ratnih zločinaca”, izjavio je za Fenu Salkić.

Povodom usvajanja Prijedloga izbornog zakona RS na navedenoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Salkić smatra da visoki predstavnik za BiH ima obavezu da reaguje i poduzme mjere u skladu s njegovim mandatom jer on ima nadležnost i obavezu da štiti Dejtonski mirovni sporazum i poduzima korake protiv onih koji ga narušavaju.

“Jasno je predviđeno da Centralna izborna komisija BiH ima isključivu nadležnost da provodi izbore i to su usaglasili svi u Dejtonu, a sad institucije RS odustaju od toga. S druge strane, sinoćni miting u Banjoj Luci i dolazak predstavnika zvanične vlasti Srbije na taj događaj pokazuju zapravo da je Srbija glavni sponzor separatističkih aktivnosti bosanskih Srba koje predvodi Milorad Dodik i da je kao potpisnica odustala od Dejtonskog sporazuma te da zagovara podjelu Bosne i Hercegovine”, ističe Salkić.

Smatra da je Srbija ovdje pokrovitelj aktivnosti koje provodi Milorad Dodk i da ima interes za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

Po Salkićevim riječima, to znači dodatnu odgovornost i obavezu međunarodnim sigurnosnim snagama u BiH da povedu više računa i rade na očuvanju mira i stabilnosti zemlje zajedno s domaćim institucijama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...