DURAKOVIĆ I ZLATAR O REZOLUCIJI O SREBRENICI: "Svjedočimo nervozi Srbije, ovo je početak kraja Dodikove politike"

Zlatar ističe da je politika zapadnih zemalja prema BiH u proteklih 15 godina bila pogrešna.

  • Mini market

  • 19. Apr. 2024  19. Apr. 2024

  • 4

Najava usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a dodatno je zategla odnose u Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

Narodna skupština RS-a jučer je usvojila svoje zaključke i odbacila termin genocid. Kakav će biti kraljni ishod aktuelnih dešavanja analiziraju generalni sekretar Vijeća bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar i potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković na Hayat TV.

"Tužne scene. Ovo vodi ukidanju RS-a. Ovo što rade ide u prilog ukidanju entiteta RS-a. Žalosno je da će nakon tolikog broja međunarodnih presuda ovaj način vođenja politike štetu dovesti srpskom narodu. Genocidnim narodom nazivaju sebe, a okrivljuju druge da to čine", kazao je Zlatar.

Duraković se nadovezao kazavši da je nepojmljivo da se još uvijek opiru svim međunarodnm presudama.

"Svjedočimo nervozi Srbije jer vide da nemaju prostora da djeluju na način na koji su dosad. Oni moraju prije ili kasnije preuzeti odgovornost. Njihov narod gubi da postane dijelom civilizovanog svijeta, a njihova tendencija je da postanu dio tog svijeta",  istakao je.

Zlatar ističe da je politika zapadnih zemalja prema BiH u proteklih 15 godina bila pogrešna.

"Ovdje je svijet na ispitu. Ono što možemo reći, a što državne institucije nedovoljno konzumiraju je to da je jedini iskreni prijatelj BiH međunarodno pravo. Na to se BiH mora osloniti", kazao je Zlatar.

I Duraković i Zlatar nadaju se da je ovo kraj politike Milorada Dodika.

"Milorad Dodik nije srpski narod. Pokušava se spasiti i sakriti iza naroda. Uvidio je da gubi, mislim da je ovo početak kraja tih politika. Želim vjerovati da ćemo ući u to vrijeme gdje će se sankcionisati oni koji ovo rade. Ali, ništa nije isključeno kada je riječ o očajnom političaru koji ima sve mehanizme vlasti i može donijeti onu konačnu odluku koju je počeo najavljivati, a to je secesija", zaključio je Duraković.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...