DVA TUŽILAŠTVA PROVJERAVAJU RADNO ISKUSTVO BORISA TRAPARE: Osim potvrde iz Marvela sporna i ona sa Burch univerziteta

Na ovu poziciju Trapara je imenovan u avgustu 2021. godine, kao prijedlog Naše stranke, a u bliskim je i prijateljskim vezama sa aktuelnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder (Naša stranka).

  • Mini market

  • 19. Apr. 2024  20. Apr. 2024

  • 0

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu formiralo je predmet u vezi Borisa Trapare, direktora Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, odnosno potvrde o radnom iskustvu iz firme Marvel koju je Trapara priložio prilikom prijave na konkurs za direktora.

Iz ovog tužilaštva su za Patriju potvrdili da su u maju 2023. godine od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije zaprimili predstavku u vezi ovog slučaja.

„Postupajući tužilac u navedenom predmetu provodi sve mjere i radnje radi utvrđivanja svih okolnosti navedenih u dostavljenom materijalu. Nakon provođenja svih mjera i radnji te nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti relevantnih za ovaj postupak, postupajući tužilac će donijeti daljnje odluke u ovom predmetu“, odgovorili su iz Okružnog javnog tužilaštva.

Naime, kako je Patrija i ranije objavila, Trapara je na konkurs dostavio potvrdu/uvjerenje iz firme Marvel iz Istočnog Sarajeva o radnom iskustvu od skoro tri godine. Da bi postao direktor Zavoda bilo mu je potrebno pet godina radnog iskustva. On je dostavio čak šest potvrda da bi „skupio“ tih pet godina. No, ova potvrda poklapa se za vremenskim periodom koji je Trapara proveo van BiH, tačnije u Francuskoj gdje je studirao.

Inspekcija rada RS je utvrdila da to lice nije bilo ni po kom osnovu angažirano u ovoj firmi, što je vidljivo i iz listinga iz PIO RS jer za njega ta firma nikada nije izvršila uplatu poreza niti drugih obaveza.

Uvidom u inspekcijski nalaz izvršenog inspekcijskog pregleda u firmi Marvel 22.05.2023. godine, jasno je utvrđeno da lice Boris Trapara nije evidentirano u evidencijama o zaposlenim radnicima.

„Poslodavac nije pružio dokaze da je Boris Trapara bio angažovan u „Marvel“ d.o.o. Istočno Novo Sarajevo po bilo kojem obliku ugovaranja rada. Na osnovu navedenog je jasno da od strane poslodavca ovom organu nisu predočeni dokazi da je navedeno lice ranije bilo angažovano kod poslodavca, niti da je trenutno radno angažovano kod predmetnog poslodavca, te samim time nije ni predočena bilo kakva doklumentacija o njegovom radno-pravnom statusu kod navedenog poslodavca“, navodi se u dopisu Republičke uprave za inspekcijske poslove Banja Luka.

Dokumentacija iz Fonda za PIO RS, Filijala Istočno Sarajevo od 20.07.2022. godine, pokazuje da je Boris Trapara registrovan kao osiguranik u periodu 15.07.2013. godine do 01.02.2014. godine i kao samostalni osiguranik samostalne djelatnosti - Ugovor o djelu od 15.03.2019. godine do 15.04.2019. godine i 01.03.2020. godine do 09.03.2020. godine. Potvrda koju je dostavio iz Marvela obuhvata period od 01.01.2017. godine do 30.11.2019. godine.

Ukoliko je bio i angažiran u Marvelu na ugovor o djelu za isti su trebali biti uplaćeni pripadajući porezi i u Zavod PIO. No, utvrđeno je da o tome nema tragova.

Tužilaštvo KS dobilo nove informacije

Dodatne provjere vrši i Tužilaštvo KS koje je zaprimilo dopunu u vezi ovog predmeta za još jednu potvrdu koju je Trapara priložio. Riječ je o potvrdi sa Burch univerziteta. U toj potvrdi je bilo navedeno da je Trapara bio angažovan na International Burch University na radnom mjestu predavača na Odsjeku za arhitekturu, Fakulteta za inžinjering i prirodne nauke, te da je obavljajući poslove predavača u nastavi Trapara stekao radno iskustvo u trajanju od jedne godine. No, on je bio angažiran kao demonstrator-pomoćnik u nastavi 2015. godine.

Na Burchu je izvršen inspekcijski nadzor te je utvrđeno da za taj angažman nije zaključen ugovor o radu ili volontiranju. Prema Zakonu o radu i Zakonu o volontiranju angažman lica bez zaključenog ugovora o radu ili ugovora o volontiranju ne može predstavljati radno iskustvo.

Također, lice Boris Trapara ne nalazi se ni u matičnoj evidenciji radnika ovog univerziteta. S obzirom da se u potvrdi koju je priložio navodi da je bio na radnom mjestu „predavač“ onda se morao nalaziti u evidenciji kod poslodavca.

Prema informacijama Patrije provjeravaju se i ostale priložene potvrde na konkurs za direktora ove kantonalne institucije.

Na ovu poziciju Trapara je imenovan u avgustu 2021. godine, kao prijedlog Naše stranke, a u bliskim je i prijateljskim vezama sa aktuelnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder (Naša stranka).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...