IVICA PULJIĆ, IZ NEW YORKA: I teoretski je nemoguće to što planira bivši Miloševićev ministar i Šešeljev potrčko Aleksandar Vučić..

"Vidjet ćemo tu ko je prijatelj, a ko nije prijatelj Srba i Srbije. Ko je prijatelj pravde, istine i međunarodnog prava, a ko nije", rekao je Vučić, koji godinama negira genocid u Srebrenici.

  • Politika

  • 20. Apr. 2024  20. Apr. 2024

  • 17

Ne stišavaju se reakcije nakon istupa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Iz New Yorka se oglasio Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere i SAD-a.

-"Otpor rezoluciji u Srebrenici sve veći" - izvali Vučić, ničim izazvan. Najavio je dolazak u UN gdje će on to riješiti tako što će u sjedištu svjetske organizacije koja prepoznaje genocid u Srebrenici uvjeravati ljude da ne trebaju vjerovati svojim očima nego njegovim riječima.

Predsjednik Srbije A. Vučić izjavio je da će povodom nacrta rezolucije Opće skupštine UN-a, kojim se 11. srpnja proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, razgovarati sa predstavnicima 120 zemalja. Poruka iz UN-a: To je nemoguće, fizički nemoguće.

I teoretski nemoguće zato što od tih 120 zemalja mnoge neće htjeti razgovarati s čovjekom koji je 95. pozivao na ubijanja i stvaranje Velike Srbije. I to pred kamerama. Bio Miloševićev ministar i Šešeljev potrčko. Pozdrav iz UN-a gdje je svijet danas stao uz žrtve iz Srebrenice.

Rick Grenell, srpski plaćenik, Trumpov povjerenik, negira genocid u Srebrenici. Primio orden od Vučića, ima poslove u Srbiji gdje voli ići na zabave. Nanio veliku štetu Kosovu, radikalni desničar koji teži diktaturi.

Napao Njemačku zbog rezolucije o Srebrenici, a bio američki ambasador u Berlinu u vrijeme D. Trumpa. Možda bi mogao biti državni tajnik, ako Trump pobijedi na izborima. Možda. Dobro povezan s europskim desničarima i autokratama, poručio je Puljić.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da otpor donošenju rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a postaje sve veći i da rezultat glasanja neće biti onakav kakav su sponzori rezolucije očekivali, dodavši da borba Srbije traje i da neće biti laka, prenosi RTS.

On je gostujući na TV Pinku rekao da rezultat glasanja neće biti onakav kakav sponzori rezolucije najavljuju.

"Oni su računali da će imati najmanje 70 do 90 glasova 'za', da će 60 do 70 biti 'suzdržano' i da Srbija može dobiti 20 do maksimalno 30 glasova, i to govore  svima. Ja vam sad kažem, neće biti takav rezultat", izjavio je Vučić.

Rekao je da i sponzori rezolucije imaju dominaciju u Generalnoj skupštini UN-a, jer će vjerovatno 27 članica EU-a glasati "za", kao i SAD, Kanada i zemlje koje su, kako Vučić kaže, "politički patuljci".

Tvrdi da sve više zemalja u svijetu saznaje istinu o Srbiji te da srpska borba traje i da neće biti laka.

"Vidjet ćemo tu ko je prijatelj, a ko nije prijatelj Srba i Srbije. Ko je prijatelj pravde, istine i međunarodnog prava, a ko nije", rekao je Vučić, koji godinama negira genocid u Srebrenici.

(SB)

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...