"SB" NA LICU MJESTA: Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu, položeno cvijeće... (FOTO)

O dešavanjima u Dobrovoljačkoj godinama se šire laži iz manjeg bh. enetieta i Srbije, te vode montirani procesi.

  • Vijesti

  • 20. Apr. 2024  20. Apr. 2024

  • 12

Delegacija Narodne skupštine RS danas je ponovo održala obilježavanje događaja iz Doborovoljačke ulice u Sarajevu, od prije 32 godine.

Obilježavanju 32. godišnjice pogibije vojnika JNA prisustvovali su, između ostalih, bivši pripadnik JNA Slobodan Bojanić, savjetnik Željke Cvijanović Boško Tomić, vršilac dužnosti direktora Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Viktor Nuždić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Na mjesto stradanja vojnika JNA položeno je cvijeće i odata počast.

"Nije lako u bilo kojem ratu to zlo zaustaviti. Ovdje se desio zločin 1992. godine. Danas smo došli da se sjetimo tog vremena i tih ljudi koji su dali svoju žrtvu. Došli smo s razumom da je bolje stotinu godina pregovarati, nego jedan dan ratovati. Ono što ostaje posebna vrsta žali za porodice i za sve razumne ljude, bez obzira na vjeru i nacionalnost, jeste da ovaj zločin niko nije odgovarao. Moramo se nadati da će pravda jednog dana biti zadovoljena", kazao je Vukota Govedarica.

Povodom ovog skupa, od ranih jutarnji sati prostor su obezbjeđivale jake policijske snage, a dio grada u potpunosti je bio blokiran za saobraćaj.

Foto: Samir Saletović / Slobodna Bosna 

Foto: Samir Saletović / Slobodna Bosna 

ŠTA SE DOGODILO U DOBROVOLJAČKOJ?

Podsjetimo, 3. maja 1992. tokom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne na Bistriku, došlo je do vatrenog okršaja između Teritorijalne odbrane BiH i Jugoslovenske narodne armije (JNA). Izlazak kolone pripadnika JNA iz Sarajeva prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije otetog i zarobljenog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića na Sarajevskom aerodromu.

Tog dana, prema svjedočenju generala Milutina Kukanjca, tadašnjeg komandanta Druge vojne oblasti JNA u slučaju “Dobrovoljačka”, ubijeno je šest pripadnika JNA, dok je u konvoju ukupno bio 261 pripadnik JNA. Istragom Tužilaštva BiH utvrđeno je da je tokom napada ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba.

O dešavanjima u Dobrovoljačkoj godinama se šire laži iz manjeg bh. enetieta i Srbije, te vode montirani procesi.

Treba podsjetiti da je tokom aprila 1992. u Sarajevu ubijeno 225 ljudi, a da je 2. maj 1992. ostati zabilježen u istoriji kao poslednji propali pokušaj JNA da zauzme centar grada, podijeli ga i stavi pod svoju kontrolu. Napad je počeo u ranim jutarnjim satima granatiranjem sa već uveliko utvrđenih položaja na brdima oko Sarajeva. Čitav sat i po, Mladićevi i Karadžićevi artiljerci tući će iz svih tenkova, topova i ostalih oruđa po Predsjedništvu, Skupštini, Narodnom pozorištu, Domu sindikata…

Po najužem gradskom jezgru, po Opštini Stari grad, ali i po Novom Sarajevu. Bio je to početak ostvarenja monstruoznog plana – kasnije označenog kao najduža opsada jednog grada u novijoj istoriji što će životima platiti preko 11 hiljada građana Sarajeva, među kojima i 1.600 djece.

Poslije cjelodnevnih sukoba 2. maja, tako je pogođeno i uništeno nekoliko oklopnih transportera i tenkova, a u njima ginu vojnici i oficiri JNA… Koliko njih – tog 2. maja 1992? Njih 35 – odnosno, tačno onoliko koliko iznosi razlika između 42 mrtva (kako se tvrdi) i 7 (sedam ) – koliko je utvrđeno da je stvarno izginulo u Dobrovoljačkoj ulici, 3. maja 1992.

O slučaju “Dobrovoljačka” stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.

Međutim, uprkos historijskim i pravnim činjenicama, Tužilaštvo BiH je u aprilu 2022. godine podiglo optužnicu u ovom slučaju. 

Optužen je gotovo cijeli niz tadašnjih visokih dužnosnika Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) – Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

“Sama optužnica predstavlja grubi falsifikat. Polovina je pisana ekavicom, a druga ijekavicom. Očito da je pripremljena u Srbiji, a Kajganić je i sa kolegama srpske nacionalnosti u Tužilaštvi BiH imao problema sa potpisivanjem", poručio je advokat i novinar Senad Pećanin nakon podizanja optužnice. 

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...