TO ĆE BITI SMAK SVIJETA: Kafi i još nekim popularnim namirnicama prijeti izumiranje

Od porasta temperatura do krčenja šuma, postoji niz razloga zašto je pred nekim prehrambenim proizvodima neizvjesna budućnost, a prema IUCN Crvenom popisu ugroženih vrsta, takvih proizvoda ima na hiljade. U nastavku donosimo samo neke od tih proizvoda koji bi u budućnosti mogli izumrijeti.

  • Jeste li znali

  • 21. Apr. 2024  

  • 0

Kakav bi to svijet bio bez čokolade ili bez jutarnje kafe? Ježimo se pri samoj pomisli na to, no ako uskoro ne usporimo klimatske promjene, mogla bi nas dočekati upravo takva budućnost - bez čokolade, kafe, ali i mnogih drugih omiljenih namirnica.

Od porasta temperatura do krčenja šuma, postoji niz razloga zašto je pred nekim prehrambenim proizvodima neizvjesna budućnost, a prema IUCN Crvenom popisu ugroženih vrsta, takvih proizvoda ima na hiljade. U nastavku donosimo samo neke od tih proizvoda koji bi u budućnosti mogli izumrijeti.

Kafa

Oko 60 posto svih divljih vrsta kafe moglo bi izumrijeti, prema istraživanju iz 2019. godine koje je objavljeno u Science Advances. Ukupno postoji 124 vrste kave, od kojih je 60 na rubu potencijalnog izumiranja, dok je 40 ugroženo. A popularnu vrstu kave Arabica, koju vjerojatno imate u smočnici, IUCN smatra itekako ugroženom.

Francuski sirevi

Francuski sir camembert je "na rubu izumiranja", piše u članku francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja, a i camembert i brie nedavno su dospjeli na naslovnice zbog svoje neizvjesne sudbine, sve zbog gljivice koja se koristi za njihovu proizvodnju. Naime, gljivica Penicillium camemberti izgubila je genetsku raznolikost i svoju sposobnost proizvodnje spora koje su potrebne za stvaranje mekog, kremastog sira pa popularnim sirevima prijeti izumiranje.

Čokolada

Čokolada je dospjela na naslovnice prije otprilike sedam godina jer su naučnici predvidjeli da bi do 2050. mogla izumrijeti. Kakao, koji se koristi za izradu čokolade, može se proizvoditi samo u blizini ekvatora pod određenim uvjetima. A do 2050. godine velik dio područja uzgoja kakaovca u zapadnoj Africi bit će manje pogodan za uzgoj ove biljke. Iako IUCN još ne smatra kakao ugroženim, učinci klimatskih promjena mogli bi to promijeniti u budućnosti.

Losos

Losos je mnogima omiljena riba, ali među nekoliko vrsta lososa, neke su ugrožene. Prema Zakonu o ugroženim vrstama, crveni losos koji je porijeklom iz Pacifika smatra se ugroženim. Osim toga, dvije vrste Chinook lososa su ugrožene, a čak sedam vrsta Chinook lososa prijeti izumiranje.

Vino

Iako ne postoji mnogo vrsta grožđa koje se smatraju ugroženima, i vinu prijete klimatske promjene. Naime, 2020. godine TIME je izvijestio da se zbog klimatskih promjena okus francuskog vina mijenja, a NPR je ranije ove godine izvijestio o promjeni okusa šampanjca. Razlog tomu je utjecaj klimatskih promjena na grožđe.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...