NOVE IZMJENE U ŠKOLAMA: Neće više biti jedan razred, učionica ispunjena do posljednjeg mjesta

Ovim izmjenama bi se smanjio i broj nastavnika koji svake godine u augustu prolaze, ističu, noćnu moru tražeći školu i skupljajući časove za normu jer bi se sada otvorila prilika za stalnije upošljavanje prosvjetara.

  • Društvo

  • 22. Apr. 2024  

  • 0

Jedan razred, učionica ispunjena do posljednjeg mjesta, neće više biti uobičajna slika u školama Zeničko-dobojskog kantona. Novim izmjenama sada će u jedan razred ići minimalno 14, optimalno 20, a maksimalno 26 učenika.

Nastavnici ističu da će im manji broj učenika omogućiti bolju primjenu različitih nastavnih strategija i efikasnije postizanje ciljeva. Takođe, ova inicijativa olakšava i identifikaciju dječijih talenata i devijantnog ponašanja.

Ovo je još jedna izmjena pedagoških standarda kojoj se nastavnici u ovom kantonu raduju, ističe za BHRT Rabija Drugović nastavnica bosanskog jezika sa više od 30 godina iskustva.

- Što je manje djece, grupe su efikasnije i bolje će uraditi one ishode koje smo mi zacrtali za taj čas. Ono što je također jako dobro, primjenom novih pedagoških normativa je to da će nastavnicima biti olakšana primjena različitih novih strategija”.

Ovo je samo još jedna u nizu promjena kojoj je cilj poboljšati kvalitet obrazovanja. Reforma nastavnih planova i programa je mnogo doprinijela, pogotovo u savremenom dobu kada se dešava da dijete tečno i tačno pročita dužu rečenicu, ali je ne uspijeva u cijelosti ponoviti jer je radna koncentracija sve kraća.

- Nastavnici trebaju nekako da budu, pod navodnicima, neki glumci na sceni da zadrže tu dječiju pažnju, da izazovu radoznalost, da planiraju aktivnosti koje će kod djece probuditi kritičko mišljenje i razmišljanje, da čas na neki način uspijeva”, kaže Amela Numanović direktorica OŠ “Mak Dizdar” Zenica.

Ovim izmjenama bi se smanjio i broj nastavnika koji svake godine u augustu prolaze, ističu, noćnu moru tražeći školu i skupljajući časove za normu jer bi se sada otvorila prilika za stalnije upošljavanje prosvjetara.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...