PROFESOR MUJANOVIĆ NAKON VELIKE POLICIJSKE AKCIJE: "Imamo problem sa korupcijom najvišeg nivoa. Uključeni su i predstavnici državne vlasti, policije...!"

“EUROPOL je kroz saopštenje ukazao da su službenici bili na tereni, vjerujem da je ozbiljan međunarodni napor”.

  • Društvo

  • 23. Apr. 2024  

  • 3

Redovni profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Eldan Mujanović govorio je za N1 o akciji "Black Tie 2".

Podsjetimo, u jučerašnjoj akciji koja je provedena u nekoliko gradova uhapšene su 23 osobe. Akcija je provedena uz podršku američke DEA i FBI i evropskog EUROPOL-a. 

“Radi se o dugogodišnjoj istrazi koja je inicirana od strane pravosudnih policijskih tijela. Nemoguće je bez efikasne međunarodne saradnje govoriti o uspješnom istraživanju ovakvih kriminalnih grupa. Narko milje je vrlo snažan. Mislim da je ovo dobra stvar jer je to podržano od stranih partnera, ostavlja jako malo prostora za korupciju. Otvara vrlo dobre perspektive i razotkrije kompletna mreža pomagača i kao podrška i zaštita. Tu govorimo iz domena politike, policije, poslovnog sektora. Vidite kroz strukturu osoba da to odgovara konvencijalnom modelu”, kazao je.

No, kako kaže ovo je samo jedan korak koji će se nastaviti i u narednom periodu.

“EUROPOL je kroz saopštenje ukazao da su službenici bili na tereni, vjerujem da je ozbiljan međunarodni napor”.

U posljednjem saopštenju SIPA-e navedeno je da su obustavljene transakcije za određena fizička i pravna lica.

“Sve je sada stvar istražne strategije. Najčešće se predlažu mjere pritvora, eventualno neke druge mjere zabrane. Ovo je redovni set aktivnosti koji se provode u ovakvim aktivnostima. Naravno treba da rade neovisno i profesionalno. Vjerujem da postoji zdravi dio tkiva koji je otporan na korupciju i mogu profesionalno i odgovorno raditi svoj posao. To je smisao funkcionisanja pravne države. Zakon je jednak za sve”, kazao je.

No, osvrnuo se i na hapšenje v.d. direktora Federalne uprave policije Vahidina Munjića.

“Treba reći da u modelu funkcionisanja organizovanog kriminala vrlo je česta intencija da ostvaruju različite vrste utjecaja u različitu vrstu vlasti. Sve je ovo rana faza, tek će slijediti istraga i sudski epilog. Vidjet ćemo šta će se utvrditi u svakom postupku. Jedna od distinkcija, uobičajenog kriminala i ovog kriminala je u tome što u ovom drugom slučaju članovi koriste socijalnu infrastrukturu u institucijama. Kriminalne aktivnosti rašire, legaliziraju. U širom kontekstu takav model organizovanog kriminala je prisutan svugdje u svijetu. Međunarodna saradnja omogućava dvostruku kontrolu svega što se radi. Podliježe jednoj vrsti nadzora i kontrole”, pojasnio je.

Na kraju je kazao da li hapšenjem policijskih službenika građani gube povjerenje u policijske strukture i pravosudne.

“U ovom što se dešavalo se pokazuje i dokazuje da je BiH, kao i zemlje iz okruženja imaju korupciju najvišeg nivoa. Uključeni su i predstavnici državne vlasti, policije, pravosuđe. I to itekako utječe na nizak nivo povjerenja javnosti. Zakon treba da vrijedi za sve, ostaje pred nama vrijeme da li će se to desiti. Ne postoji alternativa. Na kraju dana u svakom sudskom procesu se uključuju činjenice i to će nam biti pokazatelj koji je bio uključen u cijeli proces. Moramo dati povjerenje institucijama da rade svoj posao”.

Osvrnuo se i na imenovanje direktora FUP-a.

“To je u nadležnosti Vlade FBiH za imenovanje. FUP nema direktora već nekoliko godina. Uglavnom su bila privremena rješenja. Očigledno je vrijeme da se pristupi ozbiljno”, zaključio je za N1.  

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...