"OVO JE ODMAZDA": Hezbolah dronovima napao sjever Izraela

Izraelska vojska rekla je da su njihovi borbeni zrakoplovi odgovorili gađanjem vojnih meta na području Markaba u južnom Libanonu.

  • Svijet

  • 23. Apr. 2024  

  • 0

LIbanonski Hezbolah rekao je da je pokrenuo napad dronovima na izraelske vojne baze sjeverno od grada Akre, u svome najdubljem napadu na izraelski teritorij otkad je počeo rat u Gazi.

Izraelska vojska rekla je da nema saznanje o tome da je bilo koja njihova postrojenja pogodio Hezbolah, no ranije u utorak je rekla da je presrela dvije "zračne mete" u blizini sjeverne izraelske obale.

Dvije strane redovito razmjenjuju raketnu vatru i zračne napade od početka rata u Gazi prošlog oktobra, no suzdržavaju su se od otvorenog rata. Međutim, s obzirom na učestale napade pojavila se bojazan da bi nesretni slučaj ili pogrešna procjena s bilo koje strane mogla dovesti do brze eskalacije sukoba, kao i potencijalno uvlačenje drugih regionalnih i svjetskih sila uključujući i SAD.

Hezbolah kaže da je napad odmazda za raniji izraelski napad u kojem je stradao jedan od njihovih boraca. Skupina je objavila satelitsku snimku s lokacijom napada na pola puta između Akre i Naharije na sjeveru. Na jednoj snimci vidljivo je i kako izraelska protuzračna obrana presreće dronove.

Izraelska vojska rekla je da su njihovi borbeni zrakoplovi odgovorili gađanjem vojnih meta na području Markaba u južnom Libanonu.

Najmanje dvije osobe su poginule, a šestero ih je ozlijeđeno nakon što je izraelski zračni napad pogodio stambeno područje u južnom libanonskom gradu Haninu, objavila je u utorak libanonska službena novinska agencija NNA.

"Izraelski ratni zrakoplovi pogodili su dvokatnicu s dva projektila zrak-zemlja, potpuno uništivši zgradu u kojoj je živjela porodica koja nije napuštala grad od početka izraelskih napada", objavila je NNA.

Ranije u utorak, vojska je rekla da su u izraelskim zračnim napadima poginula dva Hezbolahova borca u južnom Libanonu. Hezbolah je kasnije potvrdio smrt jednoga od svojih boraca, Huseina Azkoula, no nisu otkrili druge detalje.

Od listopada je u izraelskim napadima poginulo oko 279 Hezbolahovih boraca i oko 50 civila. Hezbolahove rakete i napadi dronovima ubili su desetak izraelskih vojnika i dvostruko manje civila. Raketiranje je raselilo desetke hiljada ljudi s obje strane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...