ODJEKUJU PORUKE IZ BERLINA I BRUXELLESA: „EUFOR, potpomognut zračnim snagama NATO-a, mogao bi uskratiti zračni prostor Dodikovom povratnom letu…“

Uslijedile su reakcije iz Berlina i Bruxellesa.

  • Mini market

  • 24. Apr. 2024  

  • 6

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je u Sankt Petrburgu da je uloga misije "Althea" u BiH da "razgraniči" strane u eventualnom sukobu. O kakvom potencijalnom sukobu se radi i koje bi to tačno strane trebalo "razgraničiti", Dodik nije naveo.

Uslijedile su reakcije iz Berlina i Bruxellesa.

-Prema mom čitanju Daytona, EUFOR (potpomognut zračnim snagama NATO-a) mogao bi uskratiti zračni prostor Dodikovom povratnom letu, s obzirom na prijetnju miru koju on očito predstavlja. (Vidi pod 9b).

AMERIČKI ANALITIČAR KURT BASSUENER KONSTATUJE: 'Zašto da se političari u  BiH mijenjaju kada ih EU nagrađuje' | Slobodna BosnaKURT BASSUENER

Ova bi zapovijed trebala doći od generala Cottereaua, DCoS do SACEUR-a u SHAPE u Monsu, poručio je politički analitičar Kurt Bassuener iz Vijeća za demokratizaciju politike u Berlinu. 

-Zapovjednik snaga EUFOR-a snaga (koji je slučajno Mađar) tumači mandat snaga kao (pomoć) u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja, što znači da bi EUFOR djelovao samo na zahtjev ministra sigurnosti BiH (prijatelja Dodika). Stoga je sasvim moguće da Dodik samo ponavlja ono što mu je zapovjednik EUFOR-a rekao.

BRISELSKI ANALITIČAR TOBY VOGEL: 'EU želi stabilnost u BiH zbog Ukrajine i  ruskog uticaja' | Slobodna BosnaTOBY VOGEL

-Širi kontekst: Dodik ima Orbánovu podršku. EUFOR je daleko ispod minimalne operativne snage potrebne za izvršavanje svog mandata VS UN-a najmanje od 2011. godine, poručio je briselski analitičar Toby Vogel.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...