JOŠ JEDNA DRŽAVA NAJAVILA PRIZNANJE PALESTINE: "Potrebno je rješenje dijalogom, a ne vojnim akcijama"

Ranije su lideri Španije, Irske, Slovenije i Malte najavili su da su spremni priznati državu Palestinu

  • Svijet

  • 24. Apr. 2024  

  • 0

Vlada Jamajke saopćila je da je donijela odluku da prizna državu Palestinu usred zabrinutosti zbog rata u Gazi i sve veće humanitarne krize na palestinskoj teritoriji.

Ministrica vanjskih poslova Jamajke Kamina Johnson Smith rekla je da njena zemlja želi vidjeti “mirno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba diplomatskim dijalogom, a ne vojnim akcijama”.

Podsjetimo, ranije su lideri Španije, Irske, Slovenije i Malte najavili su da su spremni priznati državu Palestinu kao “jedini način za postizanje mira i sigurnosti” u regionu zahvaćenom ratom.

“Složili smo se da je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost u regionu kroz implementaciju rješenja o dvije države, s izraelskim i palestinskim državama koje žive rame uz rame, u miru i sigurnosti”, zajedničko je saopćenje.

Devet od 27 država članica EU trenutno priznaje Palestincima pravo na državu prema granicama iz 1967. godine, što uključuje Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalem.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...