ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE: Pojas Gaze mogao bi prijeći prag gladi za šest sedmica


Izvještaj UN-ove organizacije iz marta nagovješćuje da bi u sjevernoj Gazi glad mogla nastupiti u maju, te da bi se do juna mogla proširiti po cijeloj enklavi.

  • Svijet

  • 24. Apr. 2024  

  • 0

Pojas Gaze mogao bi za šest sedmica prijeći pragove gladi koji uključuju nesigurnost hrane, pothranjenost i smrtnost, rekao je u srijedu dužnosnik Svjetskog programa za hranu (WFP).

"Svakim danom smo bliži stanju gladI", rekao je direktor ureda WFP-a u Ženevi Gian Caro Cirri dodajući da postoje "razumni dokazi" da će se unutar šest sedmica prijeći prag nesigurnosti hrane, pothranjenosti i smrtnosti.

Izvještaj UN-ove organizacije iz marta nagovješćuje da bi u sjevernoj Gazi glad mogla nastupiti u maju, te da bi se do juna mogla proširiti po cijeloj enklavi.

Cirri se oglasio povodom predstavljanja izvještaja Globalne mreže protiv kriza gladi (GNAFC), saveza raznih aktera, uključujući UN, EU, SAD i Svjetsku banku.

U tom izvještaju se upozorava na stanje na Bliskom istoku i Africi.

"Što se Gaze tiče, zbog sukoba je teško, a katkad i nemoguće, da humanitarna pomoć stigne do pogođenih ljudi", rekao je Cirri i dodao da postoji i rizik da se sukob proširi na ostatak regije.

UN se žali na prepreke u dostavi pomoći Gazi tijekom šestomjesečnog sukoba Izraela i vladajućeg islamističkog pokreta Hamasa, prenosi Hina.

Izrael odbacuje optužbe da ometa dostavu pomoći i krivi humanitarne agencije za neučinkovitost u raspodjeli pomoći.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...