ODJEDNOM JE SVE POSTALO VRLO SUMNJIVO: Ko je misteriozni kupac 33 posto dionica Pretisa?

BiznisInfo.ba je u međuvremenu izvijestio da se kupac krije iza takozvanog skrbničkog računa u jednoj sarajevskoj banci. Ova metoda – kupovina dionica preko skrbničkog računa – kupcu dionica daje mogućnost da ostane anoniman, odnosno da se ne pojavljuje na listi dioničara.

  • Ekonomija

  • 24. Apr. 2024  

  • 0

Nakon što je u prošli ponedjeljak obavljena velika transakcija dionicama Pretisa, mediji su izvijestili da iza svega stoji američka kompanija Regulus Global.

Naime, neko je u ponedjeljak preuzeo oko 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i 23 posto dionica bugojanskog Binasa za ukupno 15-ak miliona KM. Riječ je o dvije velike kompanije domaće vojne industrije.

Dionice Pretisa kupac je platio 14,3 miliona KM, a Binasa oko pola miliona maraka. Nekoliko medija je objavilo da je dionice kupila spomenuta američka kompanija, pa se ta vijest proširila.

BiznisInfo.ba je u međuvremenu izvijestio da se kupac krije iza takozvanog skrbničkog računa u jednoj sarajevskoj banci. Ova metoda – kupovina dionica preko skrbničkog računa – kupcu dionica daje mogućnost da ostane anoniman, odnosno da se ne pojavljuje na listi dioničara.

No, sada se sve mijenja jer se isporavlja da je pravi kupac dionica kompanija Sikto, registrovana u Sarajevu, na adresi Maglajska 1, piše BiznisInfo.ba. Naime, oni su interno obavijestili dioničare da su oni kupili spomenuti udio u obje kompanije.

Kako su naveli, kupili su 1.403.341 dionice Pretisa, što iznosi oko 33 posto dionica vogošćanskog giganta.

Također, navode da sada imaju 37 posto dionica Pretisa. To se poklapa sa podacima iz registra u kojem se navodi da novi vlasnik ima upravo 37 posto dionica, o čemu je BiznisInfo.ba već pisao, što znači da je već držao 4 posto dionica Pretisa.

Ista kompanija ja obavijestila dioničare Binasa da je preuzela oko 23 posto dionica ove kompanije.

Firma Sikto je osnovana prošle godine u Sarajevu, a registrovana je za iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup, prema podacima iz baze Dun & Bradstreet BiH.

Prema ovim podacima, vlasnik firme Sikto je kompanija Mann Holding s.r.o. iz Češke Republike.

U ovim podacima se navodi da firma lani nije imala prihoda, ali se vidi da je poslovala s gubitkom od 71.032 KM, te je imala jednog zaposlenog.

Podsjetimo, Pretis je 2023. godine ostvario promet u iznosu od 76,5 miliona, dok je prijavljena dobit iznosila 10 miliona maraka. Kompanija je specijalizirana za proizvodnju granata, od kojih su najpoznatije one haubičke kalibra 155 milimetara.

Binas je drastično povećao prihode u prošloj godini. Binas je lani imao ukupne prihode od oko 25 miliona KM, odnosu na 8 miliona u 2022. godini, što predstavlja ogroman rast.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...