UPOZORENJE ŠEFA FBI-ja ZBOG MOGUĆEG KOORDINIRANOG NAPADA: "Ovo ne pamtim u svojoj karijeri"

Dodao je i da bi takav događaj mogao biti sličan onome što se dogodilo u “koncertnoj dvorani u Rusiji prije nekoliko tjedana gdje je napad izveo ISIS-K”.

  • Svijet

  • 24. Apr. 2024  24. Apr. 2024

  • 0

Direktor FBI-ja Christopher Wray upozorio je na povećanu opasnost koordiniranog terorističkog napada u SAD-u.

Wray je kazao da je FBI “sve više zabrinut zbog mogućnosti neke vrste koordiniranog napada ovdje u domovini”.

Dodao je i da bi takav događaj mogao biti sličan onome što se dogodilo u “koncertnoj dvorani u Rusiji prije nekoliko tjedana gdje je napad izveo ISIS-K”.

U napadu na koncertnu dvoranu u Moskvi 22. ožujka, ubijene su najmanje 144 osobe, što ga čini najsmrtonosnijim terorističkim napadom u Rusiji u posljednjih 20 godina.

Wray je već ranije rekao da je zabrinut zbog povećane terorističke prijetnje te je na panelu Zastupničkog doma Kongresa početkom mjeseca upozorio da je “trenutna teroristička prijetnja najveća koju pamti u svojoj karijeri”.

“Kada se osvrnem na svoju karijeru u policiji, bilo bi mi teško sjetiti se vremena u kojem je postojalo toliko mnogo prijetnji našoj javnoj i nacionalnoj sigurnosti”, rekao je.

FBI je krajem prošle godine imao 4000 otvorenih istraga o međunarodnom terorizmu, prema Wrayevim riječima.

Kazao je i da je teroristička prijetnja za SAD porasla nakon Hamasovog smrtonosnog napada na Izrael 7. listopada.

“Mislili smo da je i prije 7. listopada teroristička prijetnja već bila povećana. No poslije 7. listopada to je otišlo na sasvim drugu razinu”, rekao je.

Govoreći o sve neprijateljskijem međunarodnom okruženju i potencijalnom širenju terorističkih akcija, Wray je kazao: “Bilo da se radi o prijetnji iz Kine, Rusije, Irana, imamo strane terorističke prijetnje, ali i prijetnje domaćeg terorizma.”

Wray, kojeg je Trump imenovao 2017., poveo je kampanju u Kongresu kako bi dobio više sredstava za svoju agenciju.

FBI-jev proračun za fiskalnu 2024. je 500 milijuna dolara manji od onoga što je potrebno za održavanje njegovih trenutnih funkcija.

Trump se jako naljutio na Wraya i FBI jer su ga, kako tvrdi, “nepravedno ciljali u istragama”.

Trump je nedavno pozvao Kongres da smanji financiranje agencije, a FBI i Ministarstvo pravosuđa je nazvao “opakim čudovištima”.

Sve žešći napadi na ured doveli su do porasta napada na njegove zaposlenike i zgrade, navodi Reuters.

“Vidjeli smo značajan skok prijetnji osoblju i objektima FBI-a od fiskalne 2022. do fiskalne 2023. godine”, rekao je Wray Kongresu.

“Bili smo prisiljeni stvoriti posebnu jedinicu koja će pokušati riješiti te probleme.”

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u ožujku na Crocus City Hall kraj Moskve, prenosi Jutarnji.

IS je objavio šokantnu snimku terorista koji neselektivno pucaju na masu od 6000 ljudi unutar koncertne dvorane.

Četiri osumnjičenika uhićena su nekoliko sati nakon napada i činilo se da su pretučeni prije nego što su se pojavili pred ruskim sudom.

Snimke brutalnih ispitivanja ruskih snaga sigurnosti pojavile su se na internetu s izvješćima da je najmanje jedan od osumnjičenih pretrpio strujni udar.

Predsjednik Vladimir Putin je rekao: “Znamo da je zločin počinjen rukama radikalnih islamista, sljedbenika ideologije protiv koje se i sâm islamski svijet borio stoljećima”.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...