DIREKTOR TIKTOKA: "Pobijedit ćemo zabranu, ne idemo nigdje iz Amerike"

“Činjenice i Ustav su na našoj strani i očekujemo da ćemo ponovo pobijediti,” rekao je izvršni direktor.

  • HiTec

  • 24. Apr. 2024  

  • 0

Izvršni direktor TikToka rekao je u srijedu da kompanija očekuje da će dobiti tužbu za blokiranje zakona kojeg je potpisao predsjednik Joe Biden, a za koji je rekao da će zabraniti popularnu aplikaciju za kratke video zapise koju koristi 170 miliona Amerikanaca.

“Budite sigurni – ne idemo nigdje”, rekao je izvršni direktor Shou Zi Chew u video snimku objavljenom nekoliko trenutaka nakon što je Biden potpisao zakon kojim se kineskom ByteDanceu daje rok od 270 dana da rasproda TikTok-ovu imovinu u SAD-u ili će se suočiti sa zabranom, prenosi Reuters.

“Činjenice i Ustav su na našoj strani i očekujemo da ćemo ponovo pobijediti,” rekao je izvršni direktor.

Bidenovim potpisom postavljen je rok za prodaju do 19. januara – dan prije nego što mu istekne mandat – ali bi američki predsjednik mogao produžiti rok za tri mjeseca ako utvrdi da ByteDance poduzima korake u skladu sa zakonom. Biden se bori za drugi mandat protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Godine 2020. američki sudovi su blokirali Trumpa u pokušaju da zabrani TikTok i WeChat koji je takođe u kineskom vlasništvu.

Chew je dodao: “Nemojte se zavaravati – ovo je zabrana TikToka.” Naglasio je da će TikTok nastaviti s radom dok se kompanija bori protiv ograničenja.

Vođen široko rasprostranjenom zabrinutošću američkih zakonodavaca da bi Kina mogla pristupiti podacima miliona Amerikanaca ili ih nadzirati pomoću aplikacije, nacrt zakona je usvojen velikom većinom u američkom Senatu. Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je zakon u subotu.

TikTok će osporiti prijedlog zakona na osnovu Prvog amandmana američkog kongresa, a od korisnika TikToka se također očekuje da ponovo poduzmu pravne radnje. Američki sudija u Montani u novembru je blokirao državnu zabranu TikToka, navodeći slobodu govora kao razlog.

Američka unija za građanske slobode saopćila je da bi zabrana ili zahtijevanje oduzimanja imovine TikToka “postavila alarmantan globalni presedan za pretjeranu kontrolu vlade nad platformama društvenih mreža”.

Međutim, novi zakon će vjerovatno dati Bidenovoj administraciji jači pravni temelj da zabrani TikTok ako ByteDance ne uspije da proda aplikaciju, kažu stručnjaci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...