HITNA REAKCIJA STRANKE ŠEMSUDINA MEHMEDOVIĆA: Snažno suprotstavljanje namjerama da se donošenjem novoga izbornog zakona, po volji Dodika i Čovića, uz servilan odnos Trojke…

Odlučno i hrabro suprotstavljanje politikama negiranja genocida, a Rezolucija o Srebrenici će poslužiti kao čvrst oslonac i važan instrument za diskreditaciju ovih zlotvornih politika.

  • Mini market

  • 25. Apr. 2024  25. Apr. 2024

  • 0

Na osnovu presjeka političke situacije i rasprave NAPRIJED je na 2. sjednici Predsjedništva održane sinoć usvojio sljedeće:

                                                          Zaključke:

Svjesni složenosti političke situacije, mi u političkoj stranci/pokretu „NAPRIJED“, u skladu sa političkim kapacitetima kojima raspolažemo, svoje političke aktivnosti ćemo, u narednom periodu, usmjeriti na sljedeće:

  1. Odlučna i snažna podrška svim aktivnostima koji vode ka otvaranju pregovora sa EU, posebno u pogledu osiguranja što bržeg otvaranja pregovora i jačanja pregovaračkih kapaciteta.
  2. Podupiranje napora ka punopravnom članstvu u NATO-u i u tom kontekstu, insistiranju, kod NATO-a i međunarodne zajednice, da naša država, u što kraćem roku, dobije konačan poziv za punopravno članstvo u NATO-u.
  3. Osigurati sigurnost povratnika na cijelom teritoriju BiH, kao najranjivije skupine građana Bosne i Hercegovine, oseban fokus nakon 2.5.2024.
  4. Odlučno i hrabro suprotstavljanje politikama negiranja genocida, a Rezolucija o Srebrenici će poslužiti kao čvrst oslonac i važan instrument za diskreditaciju ovih zlotvornih politika.
  5. Snažno suprotstavljanje namjerama da se donošenjem novoga izbornog zakona, po volji Dodika i Čovića, uz servilan odnos Trojke, ponište i minorni benefiti koje je svojom odlukom osigurao Visoki predstavnik.
  6. Odlučno suprotstavljenje antiustavnom političkom djelovanju političkih predstavnika RS-a kako bi se spriječilo dalje podrivanje institucija BiH.
  7. Pomno ćemo pratiti razvoj situacije na terenu nakon usvajanja Rezolucije u Srebrenici, te ćemo poduzimati korake spram novonastale situacije, i nikakve entitetske linije razdvajanja nisu prihvatljive.
  8. Predsjedništvo pokreta NAPRIJED BiH osuđuje Odluku SO-e Srebrenica o promjeni naziva ulica i trgova, kojima su narušeni univerzalni principi suživota, i prvom prilikom ćemo tražiti poništavanje takve odluke, a promptno tražimo od VP i OHR-a poništavanje takve odluke.
  9. Nastavak gradnje objekata na lokalitetu Buk Bijela, Srebrenica…i dr lokaliteti u RS-u smatramo neprihvatljivim jer se grade na potencijalnim masovnim grobnicama, stoga NAPRIJED traži i očekuje od institucija svih nivoa da se ovakve aktivnosti obustave do utvrđivanja istine.
  10. Nastavak aktivnosti na izgradnji i jačanju stranačke strukture.
  11. Poduzimanje svih neophodnih organizacijskih i administrativnih radnji, postupaka i procedura kako bi se pravovremeno ispunili svi zakonski uslovi za izlazak naših kandidata na predstojeće lokalne izbore.
  12. Razvijanje odnosa sa relevantnim predstavnicima iseljeništva i dijaspore i uspostavljanje najefektivnijeg modela saradnje.
  13. Razvijanje i podsticanje intenzivne polemike u organima stranke/pokreta o svim ključnim političkim pitanjima kako bi doprinijeli izgradnji i unaprijeđenju političke kuture i prepoznatljivosti naših predstavnika.
  14. Njegovanje kritičke svijesti i, uz snažan kritički uklon, nuđenje viđenja i rješenja svih političkih i općedruštvenih pitanja, ta rješenja moraju biti izraz naših programskih principa i vrijednosti, i nužno je da ista budu dostupna javnosti posredstvom medija, društvenih mreža i kroz druge forme komunikacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...