DETALJI BRUTALNOG UBISTVA HRVATA U IRSKOJ: Prijatelj opisao napad, uhapšena trojica osumnjičenih

Štrok i Družinec prijatelji su iz djetinjstva. U Irsku su se preselili 2019. godine u potrazi za boljim životom.

  • Hronika

  • 25. Apr. 2024  

  • 0

Uhapšena su trojica muškaraca koje se sumnjiče za ubistvo Hrvata Josipa Štroka (31) u Dublinu prošlog mjeseca, pišu irski mediji. Sumnjiči ih se da su premlatili Štroka, koji je živio i radio u Dublinu, te njegovog prijatelja. Štrok je od zadobivenih ozljeda preminuo 3. aprila.

U intervjuu za irsku nacionalnu televiziju Josipov prijatelj David Družinec ispričao je čega se sjeća s obzirom na to da je, kaže, nakon napada izgubio svijest i probudio se u bolnici.

Prvo ih napali u lokalnoj trgovini

Napadači su ih prvo sreli u lokalnoj trgovini. "Ne sjećam se puno stvari, ali znam da je počelo jer su nam počeli govoriti da ne poštujemo njihovu zemlju i da moramo pričati engleski", ispričao je u intervjuu.

Ukrcali su se, prepričao je, na autobus, a napadači su ih pratili automobilom. Kada su izašli iz autobusa, uslijedio je napad.

"Došli su straga, prvo me udarili bejzbol palicom, ili nečim drugim, ne znam čime. Pao sam u nesvijest. Nakon nekoliko minuta uspio sam ustati. Vidio sam što je radio Josipu. Htio sam mu pomoći i dobio sam udarac još četiri puta i bio sam gotov. Zadnje čega se sjećam od tog trenutka je da sam vidio svjetla Hitne pomoći", prisjetio se. 

Ima prijelom sedam kostiju, ozljede lubanje, nosa i rebara. Irska policija je, prepričava, sumnjala u "napad iz mržnje", a on je inzistirao da nije povezan s krađom ili drogom. "Da su htjeli uzeti novac, nestali bi nam novčanici, nestao bi nam novac. Ali nije", rekao je za nacionalnu televiziju, prenosi Index.

Policija mu je oduzela mobitel, koji mu je i vratila dva dana kasnije. Tada su, priča, počeli istraživati napad kao zločin iz mržnje.

Štrok i Družinec prijatelji iz djetinjstva

"Josip i ja nikada u životu nismo uzimali nikakve droge", poručio je.

Inače, Štrok i Družinec prijatelji su iz djetinjstva. U Irsku su se preselili 2019. godine u potrazi za boljim životom.

Inače, kako su irski mediji ranije pisali, jedan od osumnjičenih je "vođa bande" otprije poznat policiji. Protiv njega je u prošlosti provedena istraga za kaznena djela povezana s drogom. Također, poznat je i po objavljivanju desničarske retorike i poruka protiv imigranata.

Napad su osudili i lokalni vijećnici, a nezavisni vijećnik Francis Timmons izrazio je "gađenje" zbog zločina: "Želim pružiti ruku solidarnosti svima iz Hrvatske koji žive ovdje i u Hrvatskoj i izraziti svoje gađenje i ljutnju zbog ovog užasnog kukavičkog i sramotnog čina brutalnog ubistva u našoj zajednici."

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...