ZIJAD BEĆIROVIĆ OBJAŠNJAVA: "Dodik sada tumači rezoluciju po njenom duhu, a ne slovu. Rezolucija ne nameće kolektivnu krivicu" (VIDEO)

Genocid u Srebrenici je prvi koji je koristio DNK analizu da se utvrde žrtve genocida. Također, zapadne zemlje, konkretno SAD, su imale satelitske snimke koje su pokazivale razmjere onoga šta se desilo u Srebrenici.

  • Politika

  • 25. Apr. 2024  

  • 0

Najavljena rezolucija o genocidu u Srebrenici je podstakla regionalna udruženja da se još više uključe u kampanju za usvajanje ove Rezolucije.

Tako su Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji uputili pismo akreditovanim ambasadorima pri UN da glasaju za usvajanje Rezolucije.

Vrijedi istaći da su i udruženja i pojedinci u Crnoj Gori podigli svoj glas zbog toga što trenutna Vlada na čelu sa Milojkom Spajićem nije jedan od kosponzora Rezolucije. Premijer je najavio da će javnost biti obaviještena o stavu Vlade po pitanju Rezolucije na vrijeme.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane (IFIMES) Zijad Bećirović izjavio je za televiziju Hayat da Rezoluciju o genocidu u Srebrenici treba gledati u širem kontekstu.

"Nema spora da će Rezolucija biti usvojena. UN ima odgovornost za ono za šta se desilo. To je tamna mrlja što je i potvrdio tadašnji generalni sekretar Kofi Anan. Ovom Rezolucijom, Srebrenica se pridružuje i drugim obilježavanjima kao što je Holokaust te obilježavanje genocida u Ruandi. Namjera Rezolucije je da mi unesemo u svoje edukative programe učenje o Srebrenici. Ovo nije nikakvo obračunavanje nego još jedan korak da se gradi bolja budućnost", kaže Bećirović za Hayat.

Genocid u Srebrenici je prvi koji je koristio DNK analizu da se utvrde žrtve genocida. Također, zapadne zemlje, konkretno SAD, su imale satelitske snimke koje su pokazivale razmjere onoga šta se desilo u Srebrenici.

"Kada se spomene Srebrenica u UN-u, o njoj se govori sa najvišim pijetetom. Apsolutno je apsurdno bilo šta govoriti o Srebrenici mimo onoga šta se desilo. Ovo je najdokazivaniji genocid na svijetu. Recimo u Ruandi nema DNK analize pri utvrđivanju žrtava dok se u Srebrenici ta analiza koristila", navodi Bećirović za Hayat.

Predsjednik Srbije je po saznanju da se sprema usvajanje Rezolucije pred Generalnom skupštinom UN, krenuo u lobiranje da se ona ne usvoji. Kako i sam kaže na kraju neće uspjeti u svom naumu.

"Sada vi tražite da zemlje koje su formirale Međunarodni krivični sud za Jugoslaviju ne priznaju presude. To nikome ne pada na pamet. Vjerovatno ima nekih slučajeva gdje će zemlje glasati protiv. Ali to su izuzeci. Međutim, tražiti od članica da ne priznaju pravosnažne presude suda koji je osnovan od njih samih je apsolutno apsurdno", ističe Bećirović za Hayat.

Millorad Dodik je pojačao svoju retoriku nakon najave usvajanja Rezolucije.

"Kada govori o Dejtonu kaže kako se treba držati slova, a ne duha Dejtona. A kada je riječ o Rezoluciji, kada se ne spominje narod, on tumači duh Rezolucije a ne slovo Rezolucije. Dakle, sama Rezolucija ne nameće kolektivnu krivicu jednom narodu. Ali neko želi na takav način mobilizirati etničku zajednicu za svoje interese, kao što je pitanje secesije. Na kraju, treba biti oprezan sa Dodikom koji je u bezizlaznoj situaciji jer želi uvući čitav narod u tu priču", govori Bećirović za Hayat.

Bećirović je dodao kako je Komisija koja je nedavno predstavila svoj izvještaj pred NSRS, koji je na kraju i usvojen, plaćenićka te ko joj ponudi više novca njemu se prikloni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...