RAZGOVORI O SLOŽENIM PITANJIMA: Blinken se sastao s kineskim kolegom Wang Yijem u Pekingu

Blinken bi trebao provesti nekoliko sati s Wangom na sastancima iza zatvorenih vrata.

  • Svijet

  • 26. Apr. 2024  

  • 0

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se u petak u Pekingu s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yijem radi razgovora o nizu složenih pitanja, među kojima je i produbljivanje napetosti zbog kineske podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Blinken bi trebao provesti nekoliko sati s Wangom na sastancima iza zatvorenih vrata.

Wang je rekao Blinkenu da se “veliki brod” kinesko-američkih odnosa stabilizirao, “ali negativni faktori u odnosu i dalje se povećavaju i izgrađuju”.

“Odnos se suočava sa svim vrstama poremećaja. Kineska legitimna razvojna prava su nerazumno potisnuta i naši ključni interesi suočavaju se sa izazovima”, rekao je, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Moguć Blinkenov sastanak sa Xijem

Blinken je odgovorio da je potrebna “aktivna diplomatija” kako bi se krenulo naprijed s programom koji su postavili predsjednici Joe Biden i Xi Jinping kada su se sastali u San Franciscu u novembru.

“U našoj prosudbi ne postoji zamjena za diplomatiju licem u lice”, rekao je Blinken, dodajući da želi osigurati da “budu što jasniji u područjima u kojima postoje razlike, u najmanju ruku kako bi izbjegli nesporazume, kako bi se izbjegle pogrešne procjene”.

Blinken će se danas vjerovatno sastati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom prije nego što se navečer vrati u Washington, iako nijedna strana još nije potvrdila sastanak.

Također se sastaje s kineskim ministrom javne sigurnosti Wangom Xiaohongom.

Blinken je stigao u Peking u četvrtak iz Šangaja, gdje je pozvao Kinu da osigura jednake uslove za američke kompanije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...