UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Snimljen brutalni trenutak ubistva iračke TikTokerice

Snimka nadzorne kamere snimila je napad u petak, pokazujući napadača u tamnoj odjeći i s kacigom na glavi kako silazi s motocikla...

  • Svijet

  • 28. Apr. 2024  

  • 0

Iračka TikTok zvijezda, poznata stotinama tisuća online sljedbenika kao Om Fahad, ubijena je u kasnonoćnom napadu ispred svoje kuće u četvrti Zayouna u istočnom Bagdadu.

Snimka nadzorne kamere snimila je napad u petak, pokazujući napadača u tamnoj odjeći i s kacigom na glavi kako silazi s motocikla, hoda prema crnom terencu i puca u TikTokericu koja je sjedila unutra.

     View this post on Instagram           

A post shared by ام فهد - OmFahad (@om.fahaad94)

Prema Al Jazeeri, Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je formiralo tim koji će istražiti okolnosti ubojstva. Om Fahad, čije je pravo ime Ghufran Sawadi, bila je popularna na TikToku, a imala je gotovo pola milijuna sljedbenika te je dijelila videozapise na kojima pleše uz pop glazbu.

U veljači 2023. sud ju je osudio na šest mjeseci zatvora koji je utvrdio da njezini videozapisi sadrže “nepristojan govor koji podriva skromnost i javni moral”, a neki od njezinih videa imali su više od milijun pregleda.

 
     View this post on Instagram           

A post shared by ام فهد - OmFahad (@om.fahaad94)

Još pet kreatora online sadržaja također je tada dobilo zatvorske kazne do dvije godine, a protiv ostalih su pokrenute istrage.

To se dogodilo nakon što je iračko Ministarstvo unutarnjih poslova u siječnju 2023. pokrenulo odbor za otkrivanje "opscenog i ponižavajućeg sadržaja" koji su na internetu objavili utjecajni ljudi poput Fahad. Prema iračkom Ministarstvu unutarnjih poslova, tako bi očuvali "moral i obiteljsku tradiciju" u iračkom društvu.

Također su stvorili i internetsku platformu na kojoj su irački korisnici prijavljivali svaki takav sadržaj. Vlasti su u to vrijeme tvrdile da je javnost pozdravila platformu i zabilježili su desetke tisuća prijava. Naime, Om Fahad nije prva iračka influencerica koji je upucna usred sve većeg gušenja sloboda na internetu.

Noor Alsaffar, 23-godišnja TikTokerica sa stotinama tisuća pratitelja, ubijena je u rujnu 2023, a Tara Fares, 22-godišnji model i influencerica, ustrijelili su naoružani napadači 2018. godine. Iraku nisu strana ni brojna takozvana "ubojstva iz časti", a 22-godišnju YouTube zvijezdu Tibu al-Ali je prošlog siječnja zadavio njezin otac.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...