MILORAD DODIK: "Tražit ću od Vučića da podrži RS prilikom razlaza u BiH"

Dodik je rekao da će, bez obzira što rezolucija Generalne skupštine UN nije obavezujuća, odbiti njen sadržaj jer je smatraju politički motivisanom.

  • Politika

  • 28. Apr. 2024  

  • 14

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je "da će tražiti od Srbije da razumije da RS mora da ide putem razlaza u Bosni i Hercegovini, zbog Rezoluciji o Srebrenici".

Dodik je rekao da će, bez obzira što rezolucija Generalne skupštine UN nije obavezujuća, odbiti njen sadržaj jer je smatraju politički motivisanom.

"Tako politički motivisana ne doprinosi stabilizaciji odnosa u Bosni i Hercegovini, pogotovo stabilizaciji i normalizaciji bošnjačkog i srpskog naroda", rekao je Dodik za Face televiziju.

"Mislim da Vučić radi dobar posao, da je odgovoran državnik Srbije i da razumije kontekst u kome svaka osuda srpskog naroda zatvara mogućnost za neke buduće razvojne pozicije samog naroda", rekao je on.

Predsjednik RS najavio je da će Vučiću predložiti da se na "Saboru srpskog naroda", koji će biti održan neposredno nakon glasanja o rezoluciji, RS i Srbija zajednički odbace tu rezoluciju. Tražit će i da Srbija kao međunarodno priznata država i članica UN formalno nastavi osporavanje elemenata te rezolucije.

"Pokušaću Vučića i ostale da uvjerim da podrže RS u njenim nastojanjima, jer je ona potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma. Tražit ćemo od Srbije da preko međunarodnih institucija pristupi provođenju procedura i tužbi za one koji su tužili Dejton, a to sigurno nije Srbija, niti Republika Srpska", rekao je on.

"Tražimo da Srbija razumije da mi moramo da idemo putem razlaza u Bosni i Hercegovini", naveo je Dodik, a na opasku novinara da traži od Srbije da ih podrži u otcjepljenju, on je odgovorio da nije otcjepljenje u pitanju, već razlaz.

Na ponovljeno pitanje da li će od Vučića na saboru jasno tražiti da podrže RS u otcjepljenju, rekao je da oni nemaju plan otcjepljenje, već da žele da idu na razdvajanje.

"Postoji entiteska linija… Razdvajanje ti je preuzeti sve funkcije što imamo, obezbediti novac u budžetu za sve radnike koji rade u ministarstvu odbrane, vojnike povući, povući ljude koji rade u SIPA-i, proglasiti da se neće sprovoditi odluke Suda i Tužilaštva i bilo kog organa BiH na prostoru Republike Srpske", ukazao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...