ALI MU NEDOSTAJE RADNE SNAGE: Najveći maslinjak na Balkanu smješten u Ljubuškom

Posla u maslinjaku ima tokom cijele godine.

  • Šareni svijet

  • 29. Apr. 2024  

  • 0

Najveći maslinjak na Balkanu prostire se na više od 500 hiljada kvadrata, a smješten je u Ljubuškom. Vlasnik, Dragan Mikulić, uz puno ulaganja, rada i truda, ovu priču pokrenuo je 2009. godine. Posla u maslinjaku ima tokom cijele godine. Međutim, veliki problem je nedostatak radne snage, pa bi u budućnosti njegovo održavanje i opstanak mogli doći u pitanje.

Maslinjak obitelji Mikulić u Ljubuškom najveći je na Balkanu. Prva maslina je ovdje posađena prije 15 godina, a danas ima sedam tisuća stabala.

U maslinjaku Dragana Mikulića, u toku su proljetni radovi, redovito obrezivanje stabala. Posla ima puno, jer se sve radi ručno i potrebna je velika radna snaga koja, kaže, već godinama kronično nedostaje.

DRAGAN MIKULIĆ, vlasnik maslinika u Ljubuškom

"Ima neka priča masline, sadiš i bereš. Od toga nema ništa, to su gluposti. Maslina traži puno radne snage i to je problem, od rezidbe, branja, prerade, zaljevanja, đubrenja. Ako misliš imati maslinu, ona traži puno radne snage i to će biti problem i ubuduće ljudi to neće raditi. Ne zanima ih uopće, masline ih ne zanimaju, opće rad, iako je dnevnica odlična."

Mikulić je uspio pronaći 5 radnika u susjednoj Hrvatskoj. Dnevno mogu obrezati od 120-140 stabala masline.

BRANKO TASLAK, Vid, općina Metković

"Već smo tu tri sezone, radimo po više dana, mi smo zadovoljni. Zadovoljni smo i sa dnevnicom i sa uslugom i sa marendom, ne možemo se potuziti u tom dijelu. Gazda je više nego korektan. Da nas ima malo više bilo bi bolje, brze bi išli. Imamo dole, čeka nas posao još u Opuzen, Metković, Pelješac."

Ukoliko ne bude vremenskih nepogoda, ove godine se očekuje dobar urod, jer je lani bio prepolovljen. Mikulići imaju i vlastitu uljaru, koja je s kapacitetom prerade od dvije i pol tone u sat vremena, najveća u BiH. Kvaliteta maslina, pa i ulja je neuptina. Svo ulje se proda na domaćem tržištu, ali je nedavno krenuo i izvoz u Austriju.

DRAGAN MIKULIĆ, vlasnik maslinika u Ljubuškom

"A već se i tržište zasitilo, u Hercegovini ovo što ima maslina i maslinovog ulja to dogodine se neće moći prodati. Ako bude rodna godina, bit će problem, neće se moći prodati, ako ne bude izvoza."

Prioritet je kvaliteta, kaže Mikulić, a tu onda parira i cijena, pa se i ove godine, kaže, može očekivati da će litar maslinovog ulja koštati od 35 do 40 maraka.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...