ADIL OSMANOVIĆ ZA "SB": Klub Bošnjaka pokreće veto na dva sporna zakona NSRS-a, SNSD-ovci bili protiv

Odluka o vetu donesena na sjednici koja je održana elektronskim putem, a pet od osam članova podržalo je odluku.

  • Vijesti

  • 29. Apr. 2024  29. Apr. 2024

  • 1

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuće mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog sadržaja Izbornog zakona Republike Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, potvrdio je za "Slobodnu Bosnu" delegat Adil Osmanović.

Odluka o vetu donesena na sjednici koja je održana elektronskim putem, a pet od osam članova podržalo je odluku.

Protiv su bili SNSD-ovi delegati Srebrenka Golić, Aida Prešić i Igor Bošnjak, koji su, kako je naveo Osmanović, uvijek protiv zajedničkih odluka.

 Sjednica Vijeća naroda na kojoj će biti odlučeno o zahtjevu Kluba Bošnjaka biće održana u narednih deset dana.

Podsjećamo, Izborni zakon Republike Srpske usvojen je na sjednici entitetskog parlamenta održanoj 19. aprila.

U razgovoru za "Slobodnu Bosnu", Osmanović je ranije naveo kako su dobili sav materijal od Narodne skupštine RS-a, u skladu sa procedurom, o zakonima koji su usvojeni i upućeni prema Vijeću naroda.

"Sada je dalja procedura da će biti sazvan Klub Bošnjaka u Vijeću i imamo sedam dana da na to odgovorimo. Pretpostavljam da će Klub Bošnjaka pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa kada su u pitanju izmjene i dopune Izbornog zakona RS zato što, po meni, nije u skladu sa Ustavom i sa Izbornim zakonom na nivou BiH, i naravno da ćemo pokrenuti ovo pitanje, kao i oko referenduma. Mi ćemo na toj sjednici otvoriti raspravu i izjasniti se na koje ćemo zakone pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Trebaju 2/3, a mi imamo pet delegata koji dolaze iz probosanskih stranaka", rekao je Osmanović navodeći kako očekuje da će ovo pitanje biti usvojeno.

O vetu Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda odlučivat će Ustavni sud RS.

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...