BEČAREVIĆEVA REAKCIJA NA VIJEST O STRUJI: “FERK ispravno postupio kada nije dozvolio poskupljenje električne energije, uz malo pameti i cijena gasa u FBiH može biti niža"

"Odluku FERK-a smatram logičnom i od samog početka postupka uvođenja blok tarifa ukazivao sam da je ista nepravedna i da kažnjava sve one koji električnu energiju koriste iz stvarne potrebe, a ne da bi je rasipali prema tumačenju  JP EP BiH", rekao nam je Bečarević.

  • Ekonomija

  • 29. Apr. 2024  29. Apr. 2024

  • 0

“Prvo, čestitke članovima FERK-a na hrabroj i ispravnoj odluci. Ovo je bila jedina moguća pravno utemeljena odluka i odluka zasnovana na zakonu o električnoj energiji”, rekao je za “Slobodnu Bosnu” Almir Bečarević nakon što je danas objavljena informacija da je Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) odbila dati saglasnost za korekciju cijena električne energije za kategorije “domaćinstva i ostala potrošnja”, odnosno za uvođenje blok tarifa.

“Zakon je utvrdio univerzalno pravo da kupci elektricne energije ne smiju biti diskriminisani i da svaka odluka temeljena na ovom zakonu mora biti pravična”, dodaje Bečarević i objašnjava:  

“Prijedlog Elektroprivrede BiH o uvođenju blok tarifa nije bio zasnovan na odredbama Zakona, a duboko je bio diskriminatoran. Pravičnost predložene odluke je, također, bila upitna jer obaveza da višečlane porodice ili onih koji griju ili hlade svoje stambene prostore plaćaju više je duboko ulazila u podjelu kupaca i dijelila ih na način koji nije pravičan. 

Odluku FERK-a smatram logičnom i od samog početka postupka uvođenja blok tarifa ukazivao sam da je ista nepravedna i da kažnjava sve one koji električnu energiju koriste iz stvarne potrebe, a ne da bi je rasipali prema tumačenju  JP EP BiH. 

Volio bih još da me Vlada FBiH čuje i shvati da cijena gasa može biti manja sada i odmah”, rekao je za “Slobodnu Bosnu” Almir Bečarević, stručnjak za energetiku I predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo.

O poslovanju Elektroprivrede BiH i uvođenju blok tarifa “Slobodna Bosna” u posljednjih nekoliko sedmica pisala u više navrata.

(D.O.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...