PRAVE PARALELNI SISTEM: Vlasti RS-a vode procese koji se kose s evropskim putem BiH

Navode da Vlada Republike Srpske ignorira glasove nevladinih organizacija koje su jasno pozvale na odbacivanje ovakvog, neprihvatljivog prijedloga zakona.

  • Društvo

  • 30. Apr. 2024  

  • 0

Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine osudila je usvajanje Prijedloga Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, poznatog kao Zakon o stranim agentima, u Vladi Republike Srpske.

Navode da Vlada Republike Srpske ignorira glasove nevladinih organizacija koje su jasno pozvale na odbacivanje ovakvog, neprihvatljivog prijedloga zakona.

Osim Zakona o kriminalizaciji klevete, koji direktno ugrožava slobodu izražavanja građana i vrši pritisak na slobodu medija, vlasti Republike Srpske, kroz tzv. Zakon o stranim agentima, nastavljaju voditi političke procese koji su u direktnom sukobu s evropskim putem Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Također, ističu da su usvojeni Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi te Izborni zakon Republike Srpske, čime se stvara paralelni sistem u zemlji i direktno zadire u nadležnosti Centralne izborne komisije.

Podsjećaju da je usvojen i Zakon o imunitetu koji će, i izabranim i imenovanim funkcionerima, omogućiti potpunu zaštitu od pravnih postupaka i de facto nekažnjivost pred zakonom. Takvi zakoni šalju jasnu poruku o nedostatku političke volje za usklađivanjem s evropskim standardima i vrijednostima i stvaraju nepremostive prepreke na putu ka evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Naglašavaju da se usvajanjem zakona, koji su u suprotnosti s evropskim vrijednostima, urušavaju temelji otvorenog i demokratskog društva i stvara atmosfera straha i autocenzure među građanima.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH poziva Narodnu Skupštinu Republike Srpske da preispita svoj pristup i odabrani politički smjer, te da uvaži jasno iskazane stavove i glas civilnog sektora, koji je protiv ovih zakonskih rješenja, te da vrati fokus na proces usvajanja reformi, koji je definisan kroz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, saopćeno je iz te organizacije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...