OTVARANJE ARNAUDIJE U FOKUSU: Bogat program manifestacije "Dani džemata i džamija"

Uprava za vjerske poslove pripremila je brojne aktivnosti na području cijele Bosne i Hercegovine, koji u sebi nose važne poruke.

  • Kultura

  • 30. Apr. 2024  

  • 0

Povodom obilježavanja Dana džamija, Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u saradnji s različitim nivoima Islamske zajednice, te akterima iz društvenog i kulturnog života, organizira 8. po redu manifestaciju „Dani džemata i džamija“, koja će trajati do 12. jula.

Kako je najavljeno danas na konferenciji za medije, Uprava za vjerske poslove pripremila je brojne aktivnosti na području cijele Bosne i Hercegovine, koji u sebi nose važne poruke.

„Na ovaj način želimo da se podsjetimo na Dan džamija, a time se podsjećamo na rušenje Ferhadije, i drugih džamija. Agresori su rušenjem džamija htjeli da sruše naše džemate, zato je nama jedan od ciljeva da se podsjetimo na naše džemate i njihov rad. Hvala Bogu mi smo tu, evo nas u našoj domovini, tu su i džamije, i džemati, i Islamska zajednica“, poručio je direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur-ef. Malkić

Mr. Meho-ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet i vaz u Upravi za vjerske poslove Rijaseta, podsjetio je da je u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana Ferhadija džamija, Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 7. maj proglašen Danom džamija.

„Obilježavanje ovog dana podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. U institucijama Islamske zajednice Dan džamija će biti obilježen prigodnim aktivnostima. Našu manifestaciju otvaramo danas ovom konferencijom“, kazao je Šljivo.

Bahrudin-ef. Čolo, stručni saradnik za imamet Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, detaljnije je predstavio program manifestacije, te naglasio značaj veze džemata i džamija.

„Želimo aktuelizirati ne pitanje džamije, kao vjerskih objekata nego i pitanje organizacije samog vjerskog života unutar džamija i naše Islamske zajednice. Džemat je uvijek imao svoje mjesto u našem društvu. Džamija bez džemata, i džemat bez džamije ne idu. Svjesni smo izazova s kojima se suočavamo, tako da je manifestacija prilika da o njima razgovaramo i nađemo najbolje rješenje. Moto ovogodišnje manifestacije je Naša sigurnost je u džematu“, kazao je Čolo.

U petak, 3. maja, bit će održana jedinstvena hutba povodom Dana džamija. Isti dan u haremu Arnaudija džamije bit će otvorena izložba „Banjalučke džamije i gradnja Arnaudije“, a u susret otvorenju Arnaudija džamije, koje je planirano 7. maja. Ovo je i centralni događaj manifestacije.

U okviru manifestacije planirane su i promocije, izložbe, okrugli stolovi, tribine.

Posebno se ističu svečana otvorenja džamija u Nizozemskoj, u Džematu „Hajr Enschede“ 11. maja, a potom u džematu „IKC Din“ dan kasnije, 12. maja.

Manifestacija će biti završena svečanim otvaranjem džamije Sinan-bega Boljanića u Čajniču.

Suorganizatori manifestacije su Muftijstvo banjalučko, Muftijstvo bihaćko, Muftijstvo goraždansko, Muftijstvo mostarsko, Muftijstvo sarajevsko, Muftijstvo travničko, Muftijstvo tuzlansko, Muftijstvo zeničko, Islamska zajednica Bošnjaka u Nizozemskoj, Gazi Husrev-begova biblioteka, Institut za religijska i društvena istraživanja, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Čajniče, MIZ Travnik, MIZ Tuzla, MIZ Jajce, MIZ Mostar, MIZ Zvornik.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...