POMOĆNIK GENERALNOG SEKRETARA UN-a: "Odgovornost je na političarima i institucijama da pokažu poštovanje žrtvama genocida i rata u BiH"

Jenča je podsjetio da se u julu prošle godine također, pred Vijećem sigurnosti UN-a, govorilo o situaciji u BiH. Naglasio je da su od tada primijećene i pozitivan, ali i zabrinjavajući razvoj događaja.

  • Vijesti

  • 30. Apr. 2024  30. Apr. 2024

  • 0

Pomoćnik generalnog sekretara za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku Ujedinjenih nacija Miroslav Jenča govorio je na večerašnjoj hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Jenča je podsjetio da se u julu prošle godine također, pred Vijećem sigurnosti UN-a, govorilo o situaciji u BiH. Naglasio je da su od tada primijećene i pozitivan, ali i zabrinjavajući razvoj događaja.

Podsjetio je da je BiH u martu dobila pregovarački status za članstvo u EU.

Potom je govorio o tome kako je savjetnik za sprečavanje genocida vidio situaciju u BiH.

"Specijalni izaslanik za sprečavanje genocida posjetio je region i primjetio je određene zabrinutosti zbog govora o secesiji i promociji genocida te glorifikaciji zločina. Sve to može ostaviti dugotrajne posljedice na državu. Jedino ako se prihvati prošlost, može da se postigne mir", govori Jenča.

Zbog toga je, kako je dalje rekao Jenča, specijalni izaslanik pozvao sve u regionu Balkana da smanje zapaljivu retoriku.

"Sve države, svi dužnosnici, građani, čak i mediji, moraju smanjiti govor mržnje i zapaljivu retoriku. Naravno, odgovornost je na političarima i institucijama da pokažu poštovanje žrtvama genocida i rata u BiH", poručio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...