DONALD TRUMP MISLI DA JE U PRAVU: "London i Pariz otvorili vrata džihadu"

“Vidjeli smo šta se dogodilo kada je Evropa otvorila svoja vrata džihadu”, rekao je bivši američki predsjednik koji se bori za povratak u Bijelu kuću.

  • Svijet

  • 02. Maj 2024  

  • 0

Strašne vijesti za stanovnike Londona i Pariza — ovi nekad veliki gradovi "više nisu prepoznatljivi". Autor ove šokantne izjave je bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je iskoristio predizborni skup u Wisconsinu u srijedu kako bi jadikovao zbog toga šta se dogodilo kada su europski gradovi, kako je rekao, "otvorili svoja vrata džihadu".

“Vidjeli smo šta se dogodilo kada je Evropa otvorila svoja vrata džihadu”, rekao je bivši američki predsjednik koji se bori za povratak u Bijelu kuću. “Pogledajte Pariz, pogledajte London – više se ne mogu prepoznati”.

Republikanski lider Trump priznao je da će se “uvaliti u velike probleme sa stanovnicima u Parizu i u Londonu, ali znate šta, to je činjenica. Oni više nisu prepoznatljivi i ne možemo dopustiti da se to dogodi našoj zemlji.”

Dodao je da “imamo nevjerovatnu kulturu, tradiciju – ništa loše u njihovoj kulturi, njihovoj tradiciji – ne možemo dopustiti da se to dogodi ovdje i nikada neću dopustiti da se to dogodi Sjedinjenim Američkim Državama”.

Trump je govorio nakon što je policija u New Yorku i Los Angelesu razbila proteste na Univerzitetu Columbia i UCLA, gdje su se studenti okupili kako bi digli glas protiv izraelskog rata u Gazi.

Kako komentira Politico, Trump ima formu kada treba kritizirati europske zemlje. U decembru 2015., nedugo nakon što je Pariz pogodio smrtonosni islamistički teroristički napad, rekao je da su četvrti u Parizu i Londonu toliko opasne da policija odbija ići tamo. Trump je u to vrijeme branio svoj plan za “potpunu zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Države”.

Uprkos tome što su ga kritizirali zbog tih primjedbi, Trump je ponovio stav i rekao Georgeu Stephanopoulosu za Good Morning America:

“Pravi Pariz je drugačiji Pariz od Grada svjetlosti o kojem ste čitali. Imaju područja u Parizu gdje je toliko radikalizirano i tako zlobno… da policija odbija ići tamo. Oni tamo neće ići. To je ono što će se dogoditi s našom zemljom”.

U to vrijeme nije bio ništa pristojniji o Londonu, rekavši da su “London i druga mjesta … toliko radikalizirana da se policija boji za vlastite živote”.

Glasnogovornica tadašnjeg britanskog premijera Davida Camerona rekla je da su Trumpovi komentari o muslimanima “razdorni, beskorisni i jednostavno pogrešni”. U međuvremenu, Boris Johnson, u to vrijeme gradonačelnik Londona, rekao je da su Trumpovi komentari o opasnostima Londona bili “loše informirani” i “potpuna besmislica”.

Johnson je tad odgovorio kazavši da je “jedini razlog zašto ne bih išao u neke dijelove New Yorka stvarni rizik od susreta s Donaldom Trumpom”. Ipak, Johnson je nastavio mijenjati svoj ton o Trumpu, rekavši ranije ove godine da postoji “mala sumnja” da se svijet osjećao sigurnije i stabilnije dok je Trump bio na dužnosti.

U januaru 2016., kada je Trump prvi put bio predsjednički kandidat, rekao je da je život u Briselu poput života u “paklu” zbog navodnog nedostatka “asimilacije” muslimanskog stanovništva.

“Odete u Brisel – bio sam u Briselu davno, prije 20 godina, tako je lijepo, sve je tako lijepo – to je kao da trenutno živite u paklenoj rupi”, rekao je u TV intervjuu za FOX Business Network.

Do 2018., dok je bio predsjednik, Trump je tokom sastanka o imigraciji s američkim zakonodavcima pitao zašto SAD prima ljude iz “usranih zemalja” – i dok Bijela kuća nije zanijekala da je Trump upotrijebio taj izraz, samon je tweetao da je “”ovo nije jezik koji je bio korišten”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...