OTVORENO UPOZORENJE VESNE PUSIĆ: "Nalazimo se u velikoj opasnosti!"

"Naša domaća situacija je puno opasnija nego što se čini. Na dnevnom redu je puno važnija tema, a to je da se jedna mala stranka koja je dobila preko devet posto glasova sada stavlja u poziciju da hrvatskim građanima kroji pravdu i diktira politiku", kazala je Pusić.

  • Regija

  • 02. Maj 2024  

  • 0

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je na N1 televiziji komentirala pregovore o sastavljanju većine nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Osvrnula se i na današnja hapšenja prilikom kojih su uhapšeni bivši pomoćnik u Ministarstvu kulture Davor Trupković, bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i bivši profesor na istom fakultetu Boško Pribičević.

"Ako se ustanovi da su krivi, naravno da postoji zapovjedna odgovornost. Pokazuje se da je institut glavnog europskog tužitelja institut koji pomaže svim državama da se uhvate u koštac s korupcijom na visokoj razini. Za sve države je dragocjeno da taj institut postoji", kazala je.

"Čini mi se da Ured glavne tužiteljice radi samostalno i sustavno. Činjenica da se istražuju odluke sadašnje predsjednice Europske komisije govori o stupnju neovisnosti europske tužiteljice", nastavila je. Odgovorila je i na pitanje ima li premijer Andrej Plenković šanse za poziciju na europskoj razini.

"Domaća situacija je puno opasnija nego što se čini"

"Šanse ima, on je dugogodišnji premijer jedne države članice, član je Europske pučke stranke. Ako se kandidira Ursula von der Leyen, Plenković se neće kandidirati, a ako odustane, mislim da je to onda moguće, ali ima zabrinjavajuće posljedice za našu domaću situaciju", poručila je. 

"Naša domaća situacija je puno opasnija nego što se čini. Na dnevnom redu je puno važnija tema, a to je da se jedna mala stranka koja je dobila preko devet posto glasova sada stavlja u poziciju da hrvatskim građanima kroji pravdu i diktira politiku", dodala je. 

"To je Domovinski pokret, stranka koja je sigurnosno i politički opasna i za državu i za građane i koja je pri tome dobila jednoznamenkasti rezultat na izborima, a postavlja se u poziciju određivanja što će se događati", napomenula je. 

"Vlada SDP-a i HDZ-a bi mogla spasiti Hrvatsku"

"Nalazimo se u velikoj opasnosti da stranka s malim rezultatom povuče Hrvatsku prema ekstremnoj desnici i tome se treba suprotstaviti. Ovo bi bio trenutak za potez predsjednika Republike da kaže da je Hrvatskoj potrebna vlada nacionalnog spasa u kojoj će se dogovoriti četiri ili pet stvari koje će se napraviti i nakon toga treba ponovo ići na izbore", smatra Pusić.

"To bi bila vlada SDP-a i HDZ-a i koja ne bi mogla biti dugoročna, ali bi mogla spasiti Hrvatsku od ekstremne situacije i ruskih utjecaja otvorene desnice", upozorila je. 

Komentirala je i može li se takav scenarij ostvariti. "To je prilično niskorazinska i neodgovorna politika koja prati kampanje, ali u ovom trenutku je situacija puno ozbiljnija i pitanje je odgovornosti za zemlju i kome smo mi prepušteni", uvjerena je. 

"Ove dvije grupacije su dobile preko 2/3 zastupnika, oni nisu partneri i ne mogu biti dugoročni partneri, ali mogu biti privremeno rješenje do novih izbora. To bi trebao reći predsjednik Republike jer nijedna od te dvije stranke nema ni snage ni hrabrosti da takvo nešto predloži jer se boje da će ispasti izdajnici svojih birača", zaključila je. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...