„SB“ SAZNAJE - PROPAO JOŠ JEDAN KONAKOVIĆEV PLAN: Komisija Vlade FBiH duboko podijeljena oko imenovanja dr. Gavrankapetanovića, niko neće da "prelomi"

Predloženo je nekoliko mogućih rješenja, ali...

  • Vijesti

  • 04. Maj 2024  04. Maj 2024

  • 7

Članovi radne grupe koju je imenovala Vlada Federacije BiH nisu uspjeli doći do zajedničkog stava u vezi sa imenovanjem generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Podsjetimo, nakon što je federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac odbio dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, navodeći kao razlog nepotpunu dokumentaciju, na inicijativu Privremenog Upravnog odbora KCUS-a federalna Vlada oformila je radnu grupu koja je trebala zauzeti konačan stav o tom pitanju.

Nakon što su pregledali svu konkursnu dokumentaciju prijavljenih kandidata, članovi radne grupe prošlog utorka održali su sastanak i predložili nekoliko mogućih rješenja.

Kako saznajemo, dio članova radne grupe bio je za to da se za generalnog direktora predloži drugi najbolje rangirani kandidat sa konkursa (aktuelni v.d. direktora KCUS-a dr. Alen Pilav), dok su ostali smatrali da bi bilo najbolje da se konkurs poništi i raspiše novi, uz obrazloženje da Statut KCUS-a „nije u skladu sa zakonom“. Ukoliko bi Vlada prihvatila drugo rješenje, to bi značilo da se prije raspisivanja novog konkursa mora izmijeniti Statut, što bi cijeli proces sigurno produžilo za još nekoliko mjeseci. Međutim, veliko je pitanje da li bi i u slučaju raspisivanja novog konkursa dr. Gavrankapetanović bio imenovan za direktora jer postoji bojazan da bi mu ministar Rimac ponovo mogao uskratiti saglasnost na temelju istih ili sličnih razloga koje je naveo u svom prvobitnom obrazloženju.

Još jedna ideja bila je da se umjesto dr. Pilava imenuje druga osoba za v.d. direktora KCUS-a – tačnije, neko ko bi bio „po volji“ Naroda i pravde i šefa te stranke Elmedina Konakovića. No, ukoliko bi došlo do toga, iz SDP-a bi sasvim sigurno tražili smjenu Ismeta Gavrankapetanovića sa mjesta direktora Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ jer ne bi dozvolili da NiP ima svoje rukovodeće kadrove u obje sarajevske bolnice.

Članovi radne grupe koju je imenovala Vlada Federacije, a koja je imala rok od pet dana da „zauzme stav“ o imenovanju Gavrankapetanovića su Željko Škarica, glavni federalni upravni inspektor (predsjednik), Srđan Mikić, pomoćnik direktora Ureda za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, Belma Trajkov, savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke, Dijana Smailagić, pomoćnik sekretara Vlade FBiH, Benjamin Kulovac, predsjednik privremenog UO KCUS-a te Ajdin Zulić, član privremenog UO KCUS-a.

Prema informacijama Slobodne Bosne, iako su predložili nekoliko navedenih solucija, u jednom su bili jednoglasni - niko od njih ne želi uraditi nešto što bi potencijalno moglo dovesti do krivičnih prijava zbog imenovanja direktora najveće zdravstvene institucije u Sarajevu. Tako je, po svemu sudeći, propao još jedan plan lidera NiP-a Elmedina Konakovića da „progura“ svog kandidata za direktora KCUS-a uprkos mišljenju resornog ministra zdravstva koji kaže da bi to bilo nezakonito.

(M. Radević)

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...