I DALJE TRAJE POTRAGA ZA ZATRPANIM RUDAROM: Došlo do novog obrušavanja, spasioci pokušavaju prići sa druge strane

U ovoj jami 2020. je poginuo jedan rudar

  • Hronika

  • 04. Maj 2024  

  • 0

U Rudniku lignita "Mramor" došlo je do obrušavanja zemlje, a tom prilikom je zatrpan jedan rudar. Riječ je o rudaru Asimu iz Rapatnice kod Srebrenika, koji je prvi kopač i ostao je zakopan u jami 170 metara ispod zemlje. Potraga još uvijek traje.

Ovu informaciju potvrdio je i predsjednik Sindikata Rudnika lignita Mramor Senad Sejdić.

“Radimo sve ono što je u našoj mogućnosti kako bi se usmjerili tačno na mjesto gdje se posljednji put zadesio. Radio se o jednom golemom prostoru, skućenom. Usmjerili smo se prema tom djelom”, kazao je Sejdić u izjavi za Novu.

“Kao što je već poznato pronašli smo alat kojim je radio. Nakon daljeg našeg pokušaja došlo je do ponovnog obrušavanja. Sada krećemo sa druge strane. To su sve metode kojim mi radimo. Moramo voditi strogo računa da naša ugroženost ne bude na nivou koji će ugroziti živote i zdravlje spasioca”, dodao je. 

Rudnik lignita Mramor djeluje u sastavu Rudnika uglja Kreka i kao takav jedini vrši eksploataciju podzemnim putem, odnosno silaskom rudara u jamu.

U ovoj jami 2020. je poginuo jedan rudar, dok se u jami Dobrnja Jug, udaljenoj nekoliko stotina metara, prije 34 godine dogodila najveća rudarska nesreća na ovim prostorima, kada je smrtno stradalo 180 komorata.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...