UOČI SVEČANOG OTVORENJA: U haremu Arnaudija džamije otvorena izložba „Banjalučke džamije“

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu svake godine na prigodan način uključena je u obilježavanje 7 maja - Dana džamija.

  • Kultura

  • 04. Maj 2024  

  • 0

Izložba „Banjalučke džamije“, autora Ruhulaha Hodžića i mr. Mehe Manjge, svečano je otvorena jučer u haremu Arnaudija džamije u Banjoj Luci, a u okviru manifestacije „Dani džemata i džamija“, koju organizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Naime, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu svake godine na prigodan način uključena je u obilježavanje 7 maja - Dana džamija. Tako je i ove godine izložba„Banjalučke džamije“, koju su priredili uposlenici Biblioteke, dio tradicionalne manifestacije povodom Dana džamija.

„Džamija su mnogo više od molitvenih prostora, džamije su dio našeg kulturno-historijskog naslijeđa i neodvojivi dio naše kulturne historije. Gazi Husrev-begova biblioteka već godinama Dan džamija obilježava organizacijom prigodnih izložbi, koje osvjetljavaju jedan dio povijesti džamija širom naše domovine. Ove godine, u čast otvorenja Arnaudije, odlučili smo se javnosti ponuditi izložbu o banjalučkim džamijama“, izjavio je direktor Biblioteke Dženan Handžić.

Na izložbi su predstavljeni paneli koji imaju za cilj da osvijetle veliku povijest džamija u Banjoj Luci, njihovu monumentalnu, umjetničku i arhitektonsku vrijednost, ali i značaj njihove obnove za očuvanje bosanskohercegovačke kulturne baštine.

„Biblioteka, kao jedna od najstarijih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini već niz godina obilježava sve značajne datume, između ostalog i Dan džamija. Svake godine pripremimo tematsku izložbu, koja je naš mali doprinos obilježavanju tog datuma. Arnaudija i Ferhadija su dva bisera islamske arhitekture, dvije ljepotice. One i spomenici svjetske kulturne baštine. Izložba prvi put predstavlja neke dokumente koji se čuvaju u Biblioteci, a koji se odnose na ove džamije. Pored toga, prikazane su i neke fotografije nakon zemljotresa, a koje su sačuvane u Biblioteci. Neke stare fotografije Arnaudije su također prikazane“, objasnio je Ruhulah Hodžić.

U sveukupnoj povijesti čovječanstva ostat će zapisano da su u maju 1993. godine srušene Arnaudija i Ferhadija, dvije banjalučke sestre, dva ukrasa Banja Luke, dva bisera islamske umjetnosti i arhitekture, dva spomenika svjetske baštine.

U drugom dijelu izložbe Vakufska direkcija je prikazala tok obnove Arnaudija džamije.

„Na paonima se može vidjeti kompletan tok ponovne izgradnje, od postavljanja kamena temeljca, pa do završetka. Važno je naglasiti da je Arnaudija nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, prilikom ponovne izgradnje morali su se poštovati svi zakonski propisi i norme koji regulišu ovu oblast, što je također vidljivo na ovim panoima. Kroz izložbu se, dakle, vidi cijela retrospektiva izgradnje“, izjavio je Huso Salihović, iz Vakufske direkcije.

Izložba„Banjalučke džamije“ će nakon Banja Luke biti prezentirana i sarajevskoj publici, a njeno svečano otvaranje u ovom gradu će biti održano u ponedjeljak 6. maja u Gazi Husrev-begovoj biblioteci sa početkom u 14.00 sati. 

federalna.ba/MINA

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...