Regija
MILORAD PUPOVAC NEMA DILEMU: "10. aprila 1941. učinjena je najveća izdaja u istoriji hrvatskog naroda"
Prije 23 min0
Sigurno kvalitetno.
Gastro
05. Maj 2024 05. Maj 2024
0
Kombinacija mascarpone sira, piškota i kafe sigurno vas odmah asocira na jedan od najpoznatijih deserta - tiramisu.
Isprobajte drugačiju, proljetnu, verziju s dodatkom jagoda i kokosa.
Sastojci:
50 gr kokosa
500 gr jagoda
50 ml soka od narandže
50 ml kokosovog mlijeka
500 gr mascarpone sira
50 gr šećera u prahu
1 kašika limunovog soka
50 gr bijele čokolade
130 ml slatkog vrhnja
150 g piškota
Priprema:
1. Kokos tostirajte, na laganoj vatri bez masnoće, često miješajući, dok ne dobije zlatno smeđu boju.
2. Jagode operite, odstranite zeleni dio i ostavite kratko da se osuše, a za to vrijeme narendajte bijelu čokoladu.
3. U manju posudu stavite 100 gr jagoda te ulijte sok od narandže i kokosovo mlijeko. Pomoću štapnog miksera pasirajte jagode dok ne dobijete homogenu smjesu.
4. U posudu srednje veličine dodajte mascarpone sir, šećer u prahu i sok od limuna te mikserom sjedinite sastojke.
5. U posebnoj posudi izmiksajte vrhnje u čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u smjesu od mascarponea.
6. Umiješajte i izrendanu čokoladu i 30 g tostiranog kokosa.
7. 350 gr jagoda narežite na sitne komadiće pa ih također umiješajte u kremu.
8. Na dno pravogaonog pekača poslažite piškote te ih prelijte polovinom pirea od jagoda. Ravnomjerno razmažite i polovinu kreme, pa opet poslažite red piškota. Prelijte ostatkom pirea od jagoda i premažite preostalom kremom.
9. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 3 sata.
10. Ostatak jagoda narežite na polovice i rasporedite po ohlađenoj kremi te pospite s ostatkom kokosovih listića. Narežite i poslužite.
Prijatno!:)
Regija
MILORAD PUPOVAC NEMA DILEMU: "10. aprila 1941. učinjena je najveća izdaja u istoriji hrvatskog naroda"
Prije 23 min0
Vijesti
PLJUSKOVI I GRMLJAVINA: U suncu ćemo uživati još danas, sutra slijedi promjena vremena
Prije 33 min0
Vijesti
SRBIJA NEZADOVOLJNA NAKON KRAHA S AMANDMANIMA NA REZOLUCIJU: Pisali svim misijama u UN
Prije 45 min3
Sport
OKRENUO SE BIZNISU: Legendarni fudbaler prije dva mjeseca izašao iz zatvora, sad ima novu firmu
Prije 55 min0
Gastro
DILEMA STARA DECENIJAMA: Smije li se jesti jogurt kojem je istekao rok trajanja?
17. Maj 20240
Gastro
JEDNO JAJE I MALO JOGURTA: Na brzinu napravite izvrsni arapski desert, poslasticu za sve generacije… (VIDEO)
16. Maj 20240
Gastro
AKO VEĆ NEĆE PRAVITI PRŽENICE, POPARU ILI PREZLU: Hit trik domaćica - Kako od bajatog hljeba dobiti svjež? (VIDEO)
16. Maj 20240
Gastro
A DANAS NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE: Pileća krilca u sosu od luka - odličan izbor za brzinski ručak
17. Maj 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.