31 GODINU NAKON RUŠENJA: Obnovljena banjalučka džamija Arnaudija otvara vrata, počinioci su...

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Arnaudije nacionalnim spomenikom BiH.

  • Društvo

  • 07. Maj 2024  

  • 3

Obnovljena banjalučka džamija Arnaudija bit će svečano otvorena danas u prisustvu velikog broja domaćih i stranih zvanica. Centralna manifestacija počinje u 11.00 sati, uz bogat kulturno-umjetnički program i direktan prijenos na BHT1.

Arnaudija džamija srušena je na današnji dan, 7. maja 1993. godine i na isti dan će biti vraćena Banjaluci kao jedan od simbola grada.

Islamska zajednica u BiH je 7. maj odredila kao Dan džamija uzimajući u obzir simboliku datuma, stoga je Rijaset IZ donio odluku da se Arnaudija otvori na taj datum. 

"Uskoro ćemo otvoriti i džamiju Sahat-kulu i time će biti završen proces obnove 16 porušenih džamija u Banjoj Luci", rekao je predsjednik Organizacionog odbora za otvaranje Arnaudija džamije, muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović podsjetio je da je Protokol o finansiranju ponovne izgradnje Arnaudija džamije potpisan između Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske 11. oktobra 2016. godine. Kamen temeljac postavljen je 22. aprila 2017. godine, a kompletna izgradnja završena je krajem prošle godine. Obnova je koštala oko šest miliona KM.

"Na obnovi su radile mnoge firme, a posebna zahvalnost pripada pokojnoj dr. Sabini Husedžinović, koja je u svom djelu 'Dokument opstanka' evidentirala svaki dokument o džamiji što je umnogome olakšalo projektantima da projektuju džamiju u njenom autentičnom i izvornom obliku", rekao je Zajimović.

Džamija Arnaudija je podignuta 1594. godine, a srušena je 7. maja 1993. tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

"Počinioci su još nepoznati", naveo je Zajimović.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Arnaudije nacionalnim spomenikom BiH.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Ismir Husedžinović rekao je da se na otvaranju džamije Arnaudija očekuje između 5.000 i 10.000 posjetilaca, domaćih i stranih. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...