ČOVIĆ I HDZ IZGUBILI BITKU: CIK sutra raspisuje izbore!

CIKBiH će izbore raspisati sutra, a biće održani 6. oktobra. Na istoj sjednici očekuje se da bude usvojeno i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2024. godine.

  • Politika

  • 07. Maj 2024  

  • 1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ove sedmice trebala bi da donese odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora, a kojom će biti utvrđen datum održavanja i organi vlasti za koje se provode izbori.

EVROPSKI STANDARD

Kako Oslobođenje saznaje, CIKBiH će izbore raspisati sutra, a biće održani 6. oktobra. Na istoj sjednici očekuje se da bude usvojeno i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2024. godine.

CIKBiH je prošle sedmice, u okviru priprema za provedbu lokalnih izbora, a nakon stupanja na snagu odluke visokog predstavnika u BiH od 26. marta ove godine kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, usvojio 26 podzakonskih akata bitnih za provedbu lokalnih izbora u BiH 2024. godine.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi danas da raspravlja o novom izbornom zakonu BiH, dan prije nego što će CIKBiH raspisati lokalne izbore za 6. oktobar. Ipak, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez kaže da ovaj prijedlog, koji je u proceduru uputilo Ministarstvo pravde BiH, a koji je ustvari prijedlog HDZ-a BiH koji ga već mjesecima pokušava progurati, neće ostati na dnevnom redu. Helez kaže da prijedlog nije dobio pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH.

- Oni su zakasnili, imali su 15-16 godina da mijenjaju Izborni zakon. Oni mogu ići s prijedlozima, ali će se izmjene i dopune Izbornog zakona tek eventualno primjenjivati 2026, a kad su u pitanju lokalni izbori 2028. godine. Za ove je kasno i prekasno, kaže Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije Pod lupom

- Tamo gdje je bilo potrebno, usvojeni su i prečišćeni tekstovi radi lakšeg snalaženja, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Na sjednici je bilo govora i o uputstvu o provođenju pilot-projekta na lokalnim izborima 2024, uz upotrebu izbornih tehnologija.

- Ako smo iskreno za vladavinu prava, ako smo istinski za ustavni patriotizam da poštujemo Ustav i zakone ove države, ne bi trebalo da bude problema, jer će CIK, koji je ovlašten u skladu sa Izbornim zakonom BiH, donijeti odluku o održavanju lokalnih izbora 150 dana prije samog dana održavanja izbora, i to bi trebao da bude 8. maj, kazao nam je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije Pod lupom.

Naglašava da se nakon donošenja odluke ne mogu vršiti nikakve izmjene Izbornog zakona BiH, jer je preporuka i ODIHR-a, a i evropski je standard da se u izbornoj godini ne rade nikakve izmjene Izbornog zakona.

- Pogotovo je nemoguće, i bilo bi u suprotnosti sa zakonom, da se to radi nakon donošenja odluke. Podsjetiću da je 2004. donesen, također, Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH o učešću nacionalnih manjina na lokalnom nivou. Stupio je na snagu šest dana nakon što je CIKBiH objavio i donio odluku o održavanju izbora, i oni su se tek mogle primjenjivati 2008. Zakon je jasan, treba ga poštivati i ja ne vidim nikakve probleme za održavanje izbora, jer i po Izbornom zakonu je jedino CIK ovlašten da donosi odluke, kao i da provodi izbore na svim nivoima, precizira Šehić.

Uoči raspisivanja izbora, Vijeće ministara BiH planiralo je da danas raspravlja o novom izbornom zakonu. Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je da izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je u proceduru uputilo Ministarstvo pravde BiH, neće ostati na dnevnom redu sjednice.

NEUSAGLAŠEN PRIJEDLOG

Prema njegovim riječima, taj prijedlog izbornog zakona BiH nije dobio pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo VMBiH. Helez je naglasio da bi usvajanjem tog zakona došlo do situacije gdje bi postojala dva konkuretna zakona, što je neprihvatljivo.

- Usvajanjem tog zakona imali bismo zapravo dva zakona, taj i onaj koji je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Osim toga, nije usaglašen na političkom nivou. Zato je nemoguće da ide, kaže Helez.

Osim Izbornog zakona, na dnevnom redu je i novi tekst nacrta zakona o Sudu Bosne i Hercegovine.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...