"SB" NA OTVARANJU DŽAMIJE ARNAUDIJA: Stigli i Dodik, reis Kavazović, Stanivuković, Cvijanović... (FOTO)

Obnovom Arnaudije završava se proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija

  • Vijesti

  • 07. Maj 2024  07. Maj 2024

  • 15

Građani iz svih krajeva Bosne i Hercegovine došli su danas u Banjaluku, gdje će u prisustvu hiljada građana i visokih zvanica iz BiH biti otvorena obnovljena džamija Arnaudija.

Nura Muratović iz Srebrenika kaže da joj jako bitno danas biti u Banjaluci.

“Gdje god je proklanjanje, to za našu vjeru i to je normalno, bitno je za svakoga ko hoće i želi normalno. Jutros smo krenuli u pola tri da dođemo ovdje”, rekla je ona.

Naim Mujkanović iz Čelinca rekao je da mu današnji događaj budi posebne emocije jer je tu rođen, a sada živi u Sanskom Mostu.

“Budi, kako ne budi, tu sam rođen, živio, odrastao, i sada sam tu, dođem budem po cijelu zimu tu”, rekao je on.

Esma Ramulić iz Rakovčana redovno posjećuje ovakve manifestacije, a obnovljena Arnaudija džamija joj izgleda jako lijepo.

“Izgled je lijep, a bitno mi je to, zato sam i došla tu, jer je to jedan veliki dan za nas”, kazala je Esma Ramulić.

Svečanost otvaranja počinje od 11 sati, a ova džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu. Arnaudija džamija je jedna od 16 u toku agresije porušenih džamija u Banjaluci. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice s Generalnom direkcijom vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turske, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.

Na svečano otvorenje džamije Arnaudija stigli su i reis Kavazović, Draško Stanivuković, Milorad Dodik, Sevlid Hurtić, Željka Cvijanović...

(SB/N1)

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...