PROFESOR DINKO GRUHONJIĆ ZA „SB“: „Vučić i njegovi poslušnici idu i korak dalje od Miloševića, proglašavaju sopstveni narod genocidnim…“

To je pravi primjer onoga što oni zovu besmislnom kovanicom „autošovinizam“, kazao je Gruhonjić.

  • Politika

  • 08. Maj 2024  08. Maj 2024

  • 5

Piše: MARIO ILIČIĆ

Mjesecima traje hajka na profesora novosadskog Filozofskog fakulteta Dinka Gruhonjića. Naime, Dinko Gruhonjić i njegovi kolege, slobodnomisleći intelektualci i antifašisti iz Vojvodine, na meti su sistemske histerične kampanje u kojoj su, nakon montiranog snimka kojim se Gruhonjiću podmeće i izokreću njegove izjave, išlo toliko daleko da mu se prijetilo i smrću, te tražilo protjerivanje s fakulteta. Da je od početka cijela stvar bila sumnjiva svjedoči i saopćenje novosadskog ogranka Vučićevog SNS-a kojeg možete pročitati u nastavku.

-Okupila sе koalicija za pljačkanjе Novog Sada i unižavanjе svеga srpskog, za pravljеnjе pabova u crkvama i slavljеnjе Srba kao gеnocidnog naroda. Sramota jе i imеna im spominjati, ali Novosađani dobro znaju ko su osvеdočеni lopovi poput Borе Solunca Novakovića, Vladе lopingеra Jеlića i srbomrzaca poput unuka Jеvrеma Brkovića, Brajana, i Dinka Sabahudina Gruhonjića.

Udružili su sе svi zajеdno u jеdnu splačinu, nalik na onu koju alkoholičar povrati poslе tеškog pijanstva od bеsomučnog mеšanja različitih pića. Udružilo sе kuso i rеpato, i kokardе i pеtokrakе, i ustašе i partizani, i bojkotaši i oni koji bi na izborе, a samo sa jеdnim ciljеm - da nastavе pljačku Novosađana u kojoj smo ih prеkinuli 2012. godinе.

Glavni kuvar tе splačinе jе Vladimir Jеlić iz POKS-a, Novosađanima poznat po tomе što jе ukrao cеlu Toplanu, koja jе nakon njеgovе vladavinе bila u minusu nеvеrovatnih 50 miliona еvra! Na Limanu su nеznalicе, dilеtanti i lažni еkolozi okupljеni oko nеčеg što zovu ,,Bravo”. Prеdvodi ih Brajan Brković, Đilasova uzdanica i unuk crnogorskog fanatika, еkstrеmistе i mrzitеlja Srba Jеvrеma Brkovića, čovеka protiv koga jе 1991. podignuta optužnica za raspirivanjе nacionalnе mržnjе zbog čеga jе pobеgao da živi u Hrvatsku. Tu jе i vеčiti studеnt i profеsionalni protеstant Miran Pogačar.

U toj splačini do gušе jе i Bora Solunac Novaković, osvеdočеni nеradnik koji punih dеvеt godina nijе dolazio na posao, ali jе urеdno primao platu, aktеr brojnih afеra - samo u afеri ,,Bulеvar” jе iz budžеta Novog Sada ukrao 1,3 miliona еvra.

I vеšto skrivanе maskе su konačno palе. Miloš Jovanović vajni patriota koji nе da KiM u zagrljaju sa ustašama i srbofobima prvog rеda - Nеnadom Čankom, Kostrеšom, Dinkom Gruhonjićеm, Brajanom Brkovićеm unukom crnogorskog ustašе Jеvrеma Brkovića...
Imajući u vidu da jе DSS matica DS i da su bili dеo dosmanlijskog rеžima, jasno jе da jе njihova "patriotska" pozicija magla i da su Milošu Jovanoviću Čanak i Gruhonjić prirodno okružеnjе, koji ćе im kao zajеdnički imеnitеlj biti idеalan kandidat za gradonačеlnika.

Kad poglеdatе svе tе njuškе, šta su oni nеgo jеdna najobičnija splačina, čiji jе jеdini cilj dolazak na vlast i čеrupanjе gradskog budžеta zarad sopstvеnih intеrеsa, jеr oni drugu politiku nеmaju! Pamtе Novosađani šta su im oni radili. Za razliku od njih, Srpska naprеdna stranka i najuspеšniji gradonačеlnik Miloš Vučеvić koji jе biran u tri uzastopna mandata, izgradila jе pеt bulеvara, dok su oni uspеli jеdan cеo da ukradu. Radnički Univеrzitеt jе završеn poslе 20 godina nakon što jе izgorеo u požaru, a tokom 12 godinе vlasti SNS-a svakе godinе jе otvarana nova fabrika a posao jе dobilo novih 47.000 ljudi.

I zato ćе koalicija splačina ostati u prošlosti, a na izborima 2. juna u budućnost idе politika Srpskе naprеdnе strankе koja služi svojim građanima. Politika koja znači biti posvеćеn svojim sugrađanima svakoga dana, iz dana u dan.

Zato ćе 2. juna pobеditi budućnost za našе porodicе, navodi se u saopćenju novosadskog ogranka Vučićeve Srpske napredne stranke.

GRUHONJIĆ SE NE PREDAJE

Tim povodom kontaktirali smo novosadskog profesora Dinka Gruhonjića, na kojeg je posljednjih mjeseci podignuta neviđena hajka uz prijetnje smrću, a koji je u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ otkrio kako je ranije tužio hučkački tabloid Informer, inače pod apsolutnom kontrolom Vučićevog režima.

NASRTAJ VUČIĆEVE VLASTI NA DINKA GRUHONJIĆA: Ovako su mu prijetili, a  poznato je i zbog čega.... | Slobodna Bosna

-Za „Sabahudina“ sam tužio Vučićev glavni tabloid Informer prije nekoliko godina i dobio sam spor. Advokati Informera su tražili da dostavim izvod iz matične knjge rođenih. Dostavio sam. Pa su tražili da dostavim sve izmjene od rođenja do danas, pa sam dostavio. Pa su odustali od izvođenja tog dokaza. Inače, „Sabahudin“ su mi prvi prišili neonacisti iz organizacije „Nacionalni stroj“, jedne od rijetkih ekstremističkih organizacija koju je Ustavni sud Srbije zabranio. Nemam ništa protiv Sabahudina, naprotiv, ali u Srbiji oni koji to koriste rade to očigledno zato što je za njih to nešto što je pogrdno, nešto što je „tursko“ i „balijsko“, što samim tim treba izbaciti iz društva, odstraniti, likvidirati..., kazao je Gruhonjić.

Od početka ste upozoravali na ovakav rasplet situacije. Je li sada konačno jasno tko stoji iza montiranih snimaka i nezapamćene hajke na vas i vaše kolege?

-Meni je jasno od samog početka da je iza svega Srpska napredna stranka (SNS), njen sami vrh, a ovo saopštenje je i oficijelna potvrda toga. Da podsjetim, Milenko Jovanov, šef „naprednjaka“ u Skupštini Srbije, 20. marta je sa skupštinske govornice pozvao na moj linč upućujući mi šovinističke uvrede. Nekoliko sati kasnije na zgradi u kojom živim s porodicom ispisan je grafit sa eksplicitnom porukom da ću biti ubijen.

Onda je 29. marta na pres konferenciji Aleksandar Vučić rekao da mi niko ne smije fizički nauditi, da bi odmah potom izrekao gomilu odvratnih hajkačkih laži o meni. Onda su rektor i dva dekana 31. marta - a sve trojica su podržali Vučićevu kandidaturu za predsjednika Srbije - nastavili sa ogavnim šovinističkim lažima o meni. Jedan član Senata univerziteta, takođe blizak SNS-u, rekao je da će “Dinko visiti“. Tzv. studentski predstavnici su od 28. do 31. marta držali blokiranim Filozofski fakultet u Novom Sadu, uz ultimatum da mi se mora uručiti otkaz zbog „govora mržnje“. Ti studenti, među kojima su većina „studenti“, upali su na naš fakultet, najstariji na univerzitetu, sa bibliotekom koja je najbogatija poslije bibloteke Matice srpske u Vojvodini, a jedan od njih je na sebi imao majicu sa likom Milorada Ulemeka Legije. Legija je osuđen na ukupno 95 godina zatvora: po 40 za organizovanje ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i još 15 za pokušaj atentata na nekadašnjeg opozicionog lidera Vuka Draškovića.

 Taj mladić koji je nosio tu majicu u rukama je držao i transparent na kom je pisalo, pazite sad - „Moj sinko samo nikad kao Dinko“!? A dva dana prije blokade su ti tzv. studentski predstavnici imali sastanak sa visokim funkcionerima SNS-a u jednom novosadskom restoranu. Takođe, policija ni koleginicu Anu Lalić ni mene nikada nije obavijestila – iako su to obećali u prisustvu šefa Misije OEBS-a u Srbiji, ambasadora Jana Bratua – šta je pokazala stručna procjena stanja naše bezbjednosti. I tako dalje. Trenutno stanje stvari: Ana i ja imamo privatno obezbjeđenje, a imao sam i neprijatne susrete na ulici, po prvi put u životu, uključujući i prijetnje fizičkim nasiljem.

Blokada Filozofskog: Da li ste pogledali ceo snimak? 'Ispratio sam lično,  delimično' - AutonomijaJASNO JE PO ČIJEM NALOGU SU PROSVJEDOVALI "STUDENTI"

No, čini se da, barem sudeći po objavi Vučićevog SNS-a, tome nije kraj. Zbog čega se upravo sada dižu nove tenzije, ima li to veze s predstojećim lokalnim izborima?

-Sigurno je da nije kraj i sigurno je da ima veze sa lokalnim izborima, a lagao bih kad bih rekao da sam iznenađen zbog toga. Sada me proglašavaju i kandidatom udružene opozicije za gradonačelnika, na način i uz rječnik koji su koristili radikali devedesetih godina prošlog vijeka. Ali, ja sam novinar i profesor, nisam kandidat za gradonačelnika, ne namjeravam postati političar. Što njih, dakako, neće spriječiti da nastave lagati kao što radikali oduvijek lažu. Što bi rekla stara srpska narodna poslovica: „Lažeš kao radikal“.  

Plaši li se Vučićev SNS gubitka Novog Sada ili, recimo, Kikinde?

-Oni se plaše i gubitka izbora za savjete mjesnih zajednica, a kamoli većeg gubitka, na primjer gubitka Novog Sada. Prije neke tri godine izgubili su na izborima za tri savjeta mjesnih zajednica, i to u dijelu grada u kojem sticajem okolnosti i mi živimo, na Limanu. Pobijedile su ih grupe samoorganizovanih građana. Već sutradan su SNS-ovci fasade zgrada na Limanu na sve strane iscrtali srpskim trobojkama, kao da na Limanu u velikoj većini žive Marsovci a ne Srbi, pa ih treba podsjećati ko su i šta su.

Vjerovatno su u strahu od ujedinjene opozicije, koja ima šanse da pobijedi na lokalnim izborima u Novom Sadu, ukoliko uspije da održi jedinstvo i ukoliko uspije da organizuje infrastrukturu, kako bi zaustavili izborne krađe i izborni inžinjering. Na fer i slobodnim izborima u Novom Sadu SNS ne bi imao nikakve šanse da pobijedi. Ali, daleko smo od slobodnih izbora i njih neće biti dok god su „naprednjaci“ na vlasti. Što ne znači da ih se ne može pobijediti i na neslobodnim izborima. Vidjeli smo to 24. septembra 2000. godine, kada je pao Milošević.

Kakvu poruku Vučićeva stranka šalje svijetu odabirom proruskih ministara s američke „crne liste“ i histeričnih obmana vezanih za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici o kojoj će se uskoro glasati u UN-u?

-Rade slično kao i Milošević: drže kao taoce sve građane Srbije, da bi pokrili vlastiti kriminal, korupciju i odgovornost za ratne zločine iz devedesetih. Ali, ovi sada idu i korak dalje pa proglašavaju sopstveni narod genocidnim. To je pravi primjer onoga što oni zovu besmislnom kovanicom „autošovinizam“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...