PREMINUO STEVE ALBINI: Muzička legenda koja je producirala Nirvanu, Pixies i PJ Harvey, oštro se protivio...

Steve Albini, frontmen grupa Shellac i Big Black, koji je producirao albume za Nirvanu, Pixies i PJ Harvey, umro je od srčanog udara u 62. godini.

  • Kultura

  • 08. Maj 2024  08. Maj 2024

  • 0

Frontmen Shellaca i Big Blacka, kultnih grupa američkog nezavisnog roka, preminuo je danas od srčanog udara, potvrdili su radnici njegovog studija Electronic Audio za "Pitchfork". 

Osim rada u spomenutim grupama, pamtićemo ga producenta, ili, kako je sam volio reći, inženjera, sjajnih albuma poput "In Utero" od Nirvane, "Surfer Rosa" od Pixiesa i "Rid of Me" PJ Harvey.

Tokom više decenija karijere snimio je nekoliko hiljada albuma. Uz Nirvanu, Pixies i PJ Harver, radio je s imenima kao što su The Breeders, Jesus Lizard, Godspeed You! Black Emperor, Gogol Bordello, Mclusky, Manic Street Preachers, ali i bivšim članovima Led Zeppelina Jimmyjem Pageom i Robertom Plantom.

Godine 2011. snimio je i album hrvatskog noise rock benda Joe 4.

Bio je poznat po oštrom protivljenju postulatima muzičke industrije, tvrdoglavo insistirajući na stavu da oni zloupotrebljavaju muzičare, te je odbijao primati honorare za producentski rad. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...