Svijet
NAKON OBDUKCIJE: Poznato kada i gdje će biti sahranjen stradali iranski predsjednik Raisi
Prije 6 min0
Pura spada u tradicionalna jela Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije i Turske. Slično se jelo priprema diljem svijeta, a poznato je kao palenta, polenta ili kačamak, u Bosni i Hercegovini najčešće ga nazivamo pura.
Gastro
09. Maj 2024 09. Maj 2024
1
Riječ kačamak dolazi iz turskog jezika, a znači kaša. Dok riječ palenta ili palenta dolazi iz latinskog jezika i označava svako oljušteno i zdrobljeno zrno.
Vjeruje se da su kačamak i palenta zapravo isto jelo, ali mnogi tvrde da su to zapravo dva različita jela.
Kako navode, razlika je u tome što se palenta pravi od kukuruznog griza ili žutog kukuruznog brašna, a kačamak od bijelog kukuruznog brašna.
Sastojci:
- 3 velike kutlače bijelog pirovog brašna,
- 1,5 l vode,
- so po ukusu
- sir ili vrhnje
Priprema:
1. U veću posudu uliti 1,5 l vode, posoliti po ukusu i staviti na šporet da prokuha.
2. U kipuću vodu dodajte brašno koje ne smijete miješati. Brašno treba ostati na površini vode kao šoljica. U sredini posude s kuhačom napravite rupu i pustite da lagano kuha 20-30 minuta. Važno je da prilikom kuhanja ima dovoljno vode.
3. Kada brašno potpuno nestane s površine, tada se počinje miješati što je najbolje činiti drvenom kuhačom.
4. Na samom kraju površinu palente preliti kajmakom ili sirom.
Zdravstvene koristi
Palenta u svom sastavu sadrži prirodne masti, tj. karitenoide koji potiču sve bolji rad crijeva.
Također, odlična je za skidanje viška kilograma. Palenta smanjuje rizik od obolijevanja od raka što je jedna od blagodati koje pruža ljudskom organizmu.
Konzumiranje ovog zdravog obroka također donosi dobrobiti kada je u pitanju zdravlje srca i krvotoka, prenosi Krstarica.
Svijet
NAKON OBDUKCIJE: Poznato kada i gdje će biti sahranjen stradali iranski predsjednik Raisi
Prije 6 min0
Jeste li znali
LEKCIJA IZ PROŠLOSTI: Kako se prije 32 godine odigrao prijem Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije
Prije 9 min0
Vijesti
PRIJE ODLASKA U NEW YORK: Bećirović se sastalo sa ambasadorom Delmasom, zahvalio se Macronu na podršci rezoluciji o Srebrenici
Prije 13 min0
Žena
O NJENOM ROKU UPOTREBE NE RAZMIŠLJAMO: Kada treba baciti maskaru?
Prije 17 min0
Gastro
DILEMA STARA DECENIJAMA: Smije li se jesti jogurt kojem je istekao rok trajanja?
17. Maj 20240
Gastro
POZNATI KUHAR OTRKIVA RECEPT ZA NAJBOLJI PIRE KROMPIR: Pravimo ga u pogrešnoj tekućini
19. Maj 20240
Gastro
AKO NEMATE INSPIRACIJU ZA PRIPREMU PILEĆEG FILEA: Napravita ga na ovaj, azijski način
18. Maj 20240
Gastro
ZA ČISTU PETICU: Na brzinu napravite focacciu s maslinama i paradajzom i iznenadite ukućane… (VIDEO)
Prije 5h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.