IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: Misija Srbije pri UN-u poslala je novo pismo svim članicama UN-a uz traženje povlačenja nacrta o genocidu…

Novi raport iz Washingtona.

  • Vijesti

  • 10. Maj 2024  

  • 0

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, donosi nove detalje vezane za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja bi se uskoro trebala naći pred Generalnom skupštinom UN-a u New Yorku.

-Misija Srbije pri UN-u poslala je novo pismo svim članicama UN-a uz traženje povlačenja nacrta o genocidu i vraćanje cijelog procesa na početak "kako bi se postigao konsenzus o nacrtu rezolucije u BiH, ali i dogovor u regiji."

Konsenzus u regiji nije potreban jer sve zemlje priznaju da je genocid počinjen osim - Srbije - koja traži konsenzus, a protiv je njega. Interni konsenzus, unutar BiH, nije potreban zato što je u BiH negiranje genocida počinjenog u Srebrenici zakonom zabranjeno, poručio je Puljić.

Osvrnuo se Puljić i na glasanje o rezoluciji o Palestini.

-Opća skupština UN-a treba u petak glasati o nacrtu rezolucije kojom bi se priznalo da su Palestinci kvalificirani za punopravno članstvo u UN-u uz preporuku da Vijeće sigurnosti UN-a treba "povoljno razmotriti stvar".

Ovo je kao neka vrsta globalnog istraživanja o tome koliku potporu Palestinci imaju za svoju kandidaturu, na koju su SAD prošlog mjeseca stavile veto u Vijeću sigurnosti. Zahtjev za punopravnom članicom UN-a mora odobriti Vijeće sigurnosti, a zatim Opća skupština.

Diplomati kažu da će Opća skupština od 193 člana vjerojatno podržati palestinsku kandidaturu. Neki diplomati kažu da bi ovo moglo predstavljati presedan za druge situacije, navodeći Kosovo i Tajvan kao primjere, poručio je Puljić.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...