REVOLUCIONARNA TERAPIJA: Djevojčici omogućen osjet sluha nakon što je…

U ovom slučaju, djevojčica je operacijom u septembru prošle godine u desno uho.

  • Zdravlje

  • 10. Maj 2024  

  • 0

Britanskoj djevojčici omogućen je osjet sluha nakon što je na njoj, prvoj na svijetu, primijenjena revolucionarna genska terapija.

Opal Sandy iz Oxfordshirea, stara 18 mjeseci, rođena je potpuno gluha zbog slušne neuropatije do koje je došlo prekidom živčanih impulsa koji putuju od unutarnjeg uha do mozga.

Sada je zahvaljujući genskoj terapiji koja se testira u Ujedinjenom Kraljevstvu i diljem svijeta, sluh djevojčice gotovo normalan, a čak bi se mogao i dodatno poboljšati.

Profesor Manohar Bance, ušni kirurg i glavni istraživač za ispitivanje, rekao je novinskoj agenciji PA da su rezultati "bolji nego što sam se nadao ili očekivao" i da bi mogli izliječiti pacijente s ovom vrstom gluhoće.

- Imamo rezultate (kod djevojčice Opal) koji su spektakularni i vrlo blizu obnove normalnog sluha. Stoga se nadamo da je to potencijalni lijek, rekao je.

Slušna neuropatija može biti uzrokovana greškom u genu OTOF, koji je odgovoran za stvaranje proteina zvanog otoferlin. To omogućuje stanicama u uhu da komuniciraju sa slušnim živcem.

Kako bi se prevladala greška, genska terapija "nove ere" koju razvija biotehnološka kompanija Regeneron, unosi aktivnu kopiju gena u uho.

U ovom slučaju, djevojčica je operacijom u septembru prošle godine u desno uho primila infuziju koja sadrži aktivni gen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...