ZASTUPNIK SANEL KAJAN ZA "SB": "HDZ i koalicija su unazadili Mostar, digli tenzije i izgradili nove nevidljive zidove"

S obzirom na to da je i žestok kritičar mostarskih gradskih vlasti, naročito u proteklom periodu kada je intenzivno isticao kroatiziranje i pokrštavanje javnih institucija i druge probleme, zanimalo nas je šta očekuje od lokalnih izbora koje je Centralna izborna komisija nedavno raspisala za 6. oktobar po novim izmjenama Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

  • Vijesti

  • 10. Maj 2024  10. Maj 2024

  • 2

Zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanel Kajan objavio je prije nekoliko dana na društvenim mrežama uznemirujuće fotografije lažnih smrtovnica, upaljenih svijeća i pogrebnih vijenaca koji su osvanuli u istočnom dijelu Mostaru.

To je samo jedan u nizu incidenata koji su se desili tokom aktuelnih navijačkih sukoba u Mostaru zbog čega se smatralo da je narušena sigurnosna situacija.

Tim povodom, ali i zbog drugih aktuelnih dešavanja, kontaktirali smo Kajana kojeg smo zatekli na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i koji nam je rekao da je prije puta Mostar ostao u boljoj situaciji nego prethodnih dana.

Situacija u Mostaru mirna

"Te napetosti su se smirile, kako to obično i biva situacija se nakon dva-tri dana polahko smiruje. Srećom nije bilo ničega što bi doprinijelo eskalaciji uznemirenosti stanovnika Mostara, tako da je situacija sada trenutno, bar prema onome što ja trenutno mogu zaključiti, zadovoljavajuća, odnosno dosta smirenija nego što je bila proteklih dana", otkrio nam je Kajan, inače Mostarac.

Prije nego li što je sjeo u zastupničke klupe, Kajan je izgradio uspješnu novinarsku karijeru. Između ostalog, radio je na javim servisima - BHRT-u i Federalnoj televiziji, te smo ga kao nekadašnjeg novinara tih medijskih kuća, ali i zastupnika te predsjednika Komisije za informisanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH pitali za komentar o gašenju signala FTV-u koji se dogodio prekjučer.

Kajan je za "Slobodnu Bosnu" rekao kako ne može biti objektivan po ovom pitanju, jer je emotivno i profesionalno vezan za oba medija, a na FTV-u je radio neposredno prije zastupničkog angažmana.

"Smatram da Bosna i Hercegovina treba imati jake javne RTV emitere, bosanskohercegovačke, one koji promovišu našu državu, one medije koji obavještavaju i informišu javnost o svemu onome što javnost treba i mora znati", rekao je Kajan za "SB".

Kajan je u više navrata ranije isticao da smatra da je nepravedno da se RTV taksa naplaćuje samo onima koji se snabdijevaju strujom isključivo preko Elektroprivrede BiH.

Vladavina HDZ-a unazadila Mostar

S obzirom na to da je i žestok kritičar mostarskih gradskih vlasti, naročito u proteklom periodu kada je intenzivno isticao kroatiziranje i pokrštavanje javnih institucija i druge probleme, zanimalo nas je šta očekuje od lokalnih izbora koje je Centralna izborna komisija nedavno raspisala za 6. oktobar po novim izmjenama Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

Najprije nam otkriva da ne planira biti kandidat na lokalnim izborima, iako mu je vlast u Mostaru jako bitna, nego planira zaržati zastupnički mandat.

"Vrlo budno i pažljivo ću pratiti izbore, posebno za moj rodni grad, jer to me najviše lično dotiče. Ne mogu sada ništa prognozirati, CIK je tek raspisao izbore i drago mi je da Mostar nije izuzet iz datuma kada će lokalni izbori biti održani na području cijele države, nego će to biti istog datuma. A da će biti zanimljivo u Mostaru itekako sam siguran da hoće. Ono što ja nekako lično želim je da zaista dođe do promjene kada je riječ o vlasti u Mostaru, odnosu snaga u Gradskom vijeću Mostara. Vladavina HDZ-a i njihovih koalicionih partnera proteklih trideset godina je unazadila Mostar, sigurno za pola vijeka, doprinijela je dizanju tenzija, izgradila nove nevidljive zidove...", rekao je Kajan za "SB" dodajući kako je vrijeme da se to ruši i da Mostar zaista prodiše punim plućima kao pravi bosanskohercegovački jedinstveni grad. 

"Da bude mjesto življenja svih njegovih stanovnika bez nekih isključivosti, čemu evo HDZ i njegovi koalicioni partneri streme više od tri decenije", zaključio je Kajan na kraju razgovora za naš portal.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...