POPULARNA LJETOVALIŠTA U ŠPANIJI UVODE ZABRANU ALKOHOLA: Kazne se kreću i do 3.000 eura

U pokušaju da se suzbije ‘lumpovanje’ ispunjeno alkoholom u turističkim područjima, zakon u potpunosti zabranjuje kasnu noćnu prodaju alkohola u Llucmajoru, Palmi i Calviji (Magaluf) na Majorci i San Antoniju na Ibizi.

  • Šareni svijet

  • 10. Maj 2024  

  • 0

Prodaja alkohola bit će potpuno zabranjena između 21.30 i 8 ujutro u područjima "pretjeranog turizma" na španskim otocima Mallorci i Ibizi, prema novom dekretu koji je donijela vlada Balearskih otoka. Vlasti su također zabranile brodovima za zabave da plove unutar jedne nautičke milje od određenih odredišta i tim je brodovima zabranjeno preuzimanje i iskrcavanje putnika u tim područjima.

U pokušaju da se suzbije ‘lumpovanje’ ispunjeno alkoholom u turističkim područjima, zakon u potpunosti zabranjuje kasnu noćnu prodaju alkohola u Llucmajoru, Palmi i Calviji (Magaluf) na Majorci i San Antoniju na Ibizi.

Neke kompanije su kritizirale zakon, rekavši da će turisti samo ići u susjedna odmarališta koja nisu dio ograničenja.

Zabrane slijede nakon pooštravanja zakona koji je prije četiri godine donijela vlada Baleara za borbu protiv prekomjerne konzumacije alkohola.

Taj zakon iz 2020. zabranio je ‘happy hours’, obilaske pubova, ‘dva za jedno’ ponude pića, prodaju alkohola u trgovinama između 21.30 i 8 ujutro, kao i reklamiranje brodova za zabave na određenim mjestima.

Nova uredba dolazi nakon što je vlada upozorila buntovne turiste da bi se mogli suočiti s velikim novčanim kaznama pod strožim sankcijama za loše ponašanje.

Do 16 miliona eura potrošit će se na provođenje zabrane pijenja alkohola u javnosti, kao i na sigurnost, inspekcije i povećanje svijesti turista u područjima “pretjeranog turizma”.

Ljudi bi mogli biti kažnjeni između 750 i 1500 eura ako njihova konzumacija pića na javnim cestama “remeti suživot, uključuje gužve ili narušava mir okoliša”, prenijela je web stranica Canarian Weekly.

Ako se prekršaj smatra vrlo ozbiljnim, kazna bi mogla iznositi od 1500 do 3000 eura.

Gradonačelnik Palme Jaime Martínez rekao je da je jedan od njegovih glavnih ciljeva “ispraviti nekulturne stavove”.

Uredba ima fiksni rok do 31. decembra2027. jer se nakon toga Vlada nada da zakon više neće biti potreban.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...